5 начина за справяне със стреса в пубертета

25
Добави коментар
devoyka
devoyka

5 начина за справяне със стреса в пубертета

Всеки се е чувствал потиснат, стресиран, напрегнат или разтревожен през пубертета. Не веднъж и два пъти ще те налягат мрачни мисли и тревоги. Истината е, че само от теб зависи да бъдеш щастлива. Ето няколко прости стъпки за преодоляване на негативното настроение:

Научи се да разпускаш – Ние всички живеем с мисълта, че знаем как да си почиваме. Но засядането пред телевизора или компютъра не е истинска почивка. В интерес на истината в зависимост от това какво гледаш или правиш би могло дори да бъде още по-натоварващо. Още по-лош начин за разпускане е алкохолът, цигарите или наркотиците. Обикновено оправданието за употребата им е именно отпускащия ефект, но в действителност това измамно усещане за разпускане е само временно. Това от, което тялото наистина се нуждае е специфична техника за отпускане като дълбоко дишане, тай чи, или йога за момичета. Всичко това може да има истински траен ефект върху твоето психическо и емоционално състояние. Например просто нещо като дълбокото и равномерно дишане може да отпусне главния нерв от диафрагмата към мозъка. Това води до цялостно отпускане и почивка на тялото.
Осигури си достатъчно – сън, храна, активност Ако искаш да почувстваш мир и спокойствие, да усетиш вяра в собственото си бъдеще и сила да преодолееш трудностите на живота то тогава си осигури енергията, от която се нуждаеш. Трябва да си осигуриш достатъчно сън – не прекалено, просто достатъчно. Храни се достатъчно (дори, когато искаш да си слаба!). Избирай здравословни храни – плодове, зеленчуци, яйца, млечни продукти, месо, ядки и изобщо храни, които осигуряват на тялото ти енергия за дълго време. Избягвай храни тип енергийна бомба (обичайно любимите храни на куп тинейджъри – вафли, шоколадови десерти, бисквити, енергийни и газирани напитки и в общи линии всичко, което масово хрупат непосветените ти съученици). Движи се! Спортувай или прави някакви упражнения – тялото ти се нуждае от кислород. Единственият начин да го докараш до всички клетки е да се движиш. Понеже това не е достатъчно стимулиращо – ако не искаш на 20 да имаш дупе колкото половин чин – движи се!
Общувай – Общувай с околните. Прекарвай време с приятелите и семейството си. Да правиш разни неща с близките си заздравява връзката ни с любимите хора и ни кара да се чувстваме полезни и подкрепяни. Освен това, колкото повече мисли и усещания споделяш с хора, на които вярваш толкова по-спокойна и щастлива ще се чувстваш. Ако нещо те притеснява или тревожи е много по-лесно да го преодолееш ако го споделиш с някого. Когато усещаш, че някой друг съпреживява твоята тревога ще можеш по-успешно да анализираш ситуацията и да се справиш с нея. Ти не си сама – другите хора също преживяват трудности и с готовност ще ти помогнат да преодолееш твоите.
Иди сред природата Една разходка в парка може да накара всекиго да се почувства отпочинал. Избери си място, където се чувстваш в безопасност и приятно, така че да можеш да се забавляваш. Разходка, пикник, каране на колело, каране на ски са прекрасни начини за раздвижване. За да си прекараш по-весело сподели разходката с приятели или със семейството си.
И най-вече МИСЛИ ПОЗИТИВНО Позитивното мислене е в основата на щастието и на способността да отсееш наистина важното от маловажното. Това е страхотен начин да изчистиш мислите си от излишните тревоги и да се концентрираш върху съществените неща в живота си. Опитай се да си изградиш начин или метод за да извикаш позитивните си мисли. Мечтай, имай желания и си представяй най-доброто, което искаш да ти се случи и не забравяй да полагаш усилия за да го постигнеш.

Имаш ли въпроси за тази статия?

By Даниела Панова on 15.02.2014   /   Чувствата