Броени дни остават до премиерата на „Възвишение“

14
Добави коментар
my.angela.blue
my.angela.blue

След 30-годишно очакване, режисьорът Иван Добчев се връща на сцената на Пловдивския театър със спектакъла „Възвишение“, по едноименния роман на Милен Русков. Постановката ще гостува в Бургас по покана на “Арт ателие” с ръководител Маруся Русева. На 24-ти февруари, от 19 ч. в залата на Операта, всички почитатели на театралното изкуство ще имат възможността да се „Възвисят“ заедно с любимеца на публиката Асен Блатечки и актьорите Бойко Кръстанов,  Красимир Василев и др. Те са ни подготвили вълнуваща „Револуция“, която обещава да ни дари смях и сълзи.

Спокойно можем да определим „Възвишение“ като Събитието на настоящия театрален сезон. Причината? Освен, че постановката представя великолепен литературен текст, с пресъздаването му са се заели екип, отличаващ се с особен професионализъм и творчески талант. Музиката към спектакъла е дело на Асен Аврамов, сценографията – на Ивайло Николов, а драматизация Александър Секулов и Иван Добчев. Пътешествието към свободата ще изминат актьорите Бойко Кръстанов, Красимир Василев, Асен Блатечки, Ивайло Христов, Петър Тосков, Венелин Методиев, Христо Пъдев, Станислав Ганчев, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Тихомир Кутев, Симеон Алексиев, Красимир Доков/ Тодор Генов, Иво Танев, Анди Райчев, Русалина Чапликова, Елена Кабасакалова, Лазарина Коткова, Светлана Мановска, Радина Думанян, Екатерина Георгиева.

Постановката ще ни срещне с почти познатите образи на героите от романа – Наш Тотко, Левски и Македонеца. Тази „Револуция“ обаче не е онази от учебниците по история. Героите в нея са без грим и фалшив патриотизъм. Те са истински, реални и осезаемо човеци. Те са малко бунтовници, малко разбойници. Тези нашенски  „револуционери“ и за джоба си ще се погрижат, но и народа ще освободжават и „возвисяват”. Който не иска с добро – с бой!

Книгата „Възвишение“ е определяна като „българският роман на последните 25 години”, „най-големият езиков експеримент в българската литература”, „джобна енциклопедия на българското Възраждане”, „липсващият  български роман, написан 130 години по-късно” и най-българската книга на прехода. Самият Милен Русков сякаш иска да ни покаже в колко светла епоха живеем, пресъздавайки сцени от едни от най-мрачните моменти в българската история.

За романа можем да кажем, че притежава дълбока препратка към Ботев. Макар възрожденецът да не е цитиран директно, една от сцените ни отвежда право към редовете на поета в сцената, в която героите правят нещо като помен на Хаджи Димитър. В страниците на „Възвишение“-то са втъкани някои от най-важните въпроси – какво е това „революция“, „свобода“ и съществува ли реално понятието „народ“. Именно това е успял да улови режисьорът Иван Добчев в едноименната си постановка.

Ако искате да се включите в „револуцията“ и накрая да се „возвисите“ заедно с героите, датата е 24 февруари. Билети вече се продават на касата на Опера Бургас и на телефон 0894/898-098.