Свински джолан със зеленчуци в гърне

12
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Глинените съдоде за готвене са известни от много векове, но в съвременната кухня определено са пренебрегвани. Повечето домакини предпочитат тенджери под налягане, йенски съдове и други такива. Естествено, в това няма нищо лошо, но има ястия, които стават невероятно вкусни единствено, ако са приготвени в глинен съд. Всъщност гювечът съвсем не е български патент. Познат от епохата на римските императори, преди векове той превзема света. Добрата новина е, че според специалистите днес сме свидетели на неговото голямо завръщане и той отново заема достолепно място в кухните, колкото и нелепо да изглежда до микровълновата и конвекторна фурна, между всякакви лъскави представители на съвремието ни.

Необходими продукти: 800 г обезкостен свински джолан 1кг картофи 2 моркова пащърнак един брой (прилича на бял морков) 1 глава лук парче целина около 100 г 200 г пасирани домати 50 г олио 3 скилидки чесън 2 дафинови листа 1/2 ч.л. червен пипер сол на вкус (около 1 ч.л.) малко черен пипер. около 800 г вода

Начин на приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на големи кубчета. Морковите и пащърнакът се нарязват на кръгчета, лукът – на полумесеци, а целината – на кубчета. Месото се нарязва на порции, измива се и се поставя на  дъното на гърнето, а върху него се слагат зеленчуците, разбъркани с подправките и доматите. Последно се слага водата и се поставя капакът. Гювечът се слага във фурната и се пече около 3 часа. Добър апетит!

Още вкусни рецепти може да намерите в: “Бабината кухня“

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It