Здравословна торта „Гараш“ – Edna.bg

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Да ви се сладко

Снимка:
know-how-to-cook.com

Необходими продукти (за торта с диаметър 26 см):
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
200 г смлени орехови ядки

1 ч.ч. нерафинирана кафява захар
1 и 1/2 ч.ч. кокосово мляко
1/2 ч.ч. олио от гроздови семки
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. бурбонска ванилова захар
щипка сол

За шоколадовия крем:
200 г черен шоколад (60% какао)
100 г смлени орехови ядки
1 ч.ч. кокосово мляко

За глазурата:
100 г черен шоколад (60% какао)
1 с.л. олио от гроздови семки

Начин на приготвяне:
В дълбока купа смесете брашното, бакпулвера, ванилията и солта. Разбъркайте ги много добре. Прибавете захарта. Ако е станала на бучки от досега с възхуда, я натрошете с ръце, преди да я добавите в купата.

В друг съд смесете течните съставки, разбъркайте ги и след това ги изсипете в купата със сухите съставки. Размесете ги добре, докато получите гъсто кексово тесто и прибавете смлените орехи.

Включете фурната да загрява на 170 градуса с обдухване. Застелете дъното на формата, в която ще печете блатовете, с хартия за печене. Изсипете такова количество от сместа, достатъчно да покрие дъното на формата. От това количество тесто се получават 4 тънки блата с диаметър 26 см. Ако искате да получите по-дебели блатове, използвайте форма за печене с по-малък диаметър или вместо 4, изпечете 3 блата. Изпечете блатовете и ги оставете да се охладят. Наблюдавайте ги по време на печенето, защото са много тънки и бързо се изпичат.

Докато печете блатовете, пригответе шоколадовия крем. Загрейте кокосовото мляко. Нарежете шоколада на малки парчета и го залейте с горещото мляко. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи и получите хомогенна смес. Прибавете смлените орехи, разбъркайте отново сместа и я оставете за около 30 минути в хладилника, за да стегне. Внимавайте да не забравите крема в хладилника, защото ще стане прекалено гъст и труден за обработка.

Подредете тортата, като редите благовете един върху друг, а помежду им поставяйте от крема. Отделете си малко количество, с което да покриете тортата отгоре и отстрани.

За да приготвите глазурата, начупете шоколада на парченца, поставете го в огнеупорна купа, прибавете олиото и го разтопете на водна баня. Покрийте тортата с шоколадовата глазура и декорирайте по желание.

Допълнителни насоки
Купете си кокосов орех от магазина. Когато го избирате, гледайте „очичките“ да не са наранени. Разклатете го, за да проверите дали в него има кокосова вода. Ако такава липсва или е в малко количество, не го вземайте. Изберете друг, който има повече вода. Когато се приберете вкъщи, отворете всички дупки с помощта на тирбушон и отцедете кокосовата вода в чаша. Вземете чук и започнете да чуката с него по средата на кокосовия орех. Представете си, че кокосовият орех е Земята. Удряйте в областта на Екватора. След няколко удара кокосовият орех се разпуква и лесно може да извадите сърцевината от твърдата обвивка. Обелете кафявата обвивка с нож, поставете кокосовите парченца в блендера, налейте 2 ч.ч. вода и блендирайте за няколко минути. След това прецедете течността. Най-лесно ще ви бъде, ако използвате тензух. Изстискайте го добре. Вече имате кокосово мляко и кокосови стърготини. Съхранявайте ги в хладилник, в рамките на няколко дни.