Какви болести може да има морското свинче – Съвети за домашните любимци – Еврозоовет – начин на хранене, отглеждане и грижи…

20
Добави коментар
smartoffice
smartoffice

Какви болести може да има морското свинче

Абцес – Ако свинчето има абцес, обикновено се виждат следи от зъби там, където е било ухапано. Ако не сте сигурни дали подутината е тумор или абцес, занесете прасето на лекар, който да установи това. Трудно се различават двете, особено ако няма следи от ухапване. Подутината ще бъде отстранена оперативно.
Някои свинчета като това на снимката са твърде възрастни и при тях оперативната намеса може да е фатална. Във всеки случай, премахването на абцес е тежко за свинчето, защото след това ще бъде дълго време на антибиотици.

Гъбички – Симптомите за гъбички приличат на тези на крастата и много често свинчетата първо се лекуват от краста, а след това се стига до заключението, че щом проблемът не е краста, значи е гъбички. Свинчето се чеше, козината пада, виждат се люспици като пърхот, кожата се лющи, има отекли или възпалени участъци. Свинчетата са предразположени към такива гъбични инфекции.
Тези инфекции се премахват трудно. Често препаратите, продавани за натриване на козината, усложняват нещата. Съществува специален шампоан за гъбички, който ще облекчи животното от сърбежите. За по-леки случаи някои специалисти препоръчват и човешки шапоан против пърхот (с аргумента, че много от тези шампоани са били тествани първо върху свинчета в лаборатории, преди да стигнат до хората). Ако гъбичките са се развили на ограничена територия, помага и крем против гъбички с активна съставка миконазол. При по-тежки случаи трябва да се потърси помощта на ветеринар, а лечението може да продължи с месеци. Популярният препарат Imaverole се прилага успешно (и не само при морски свинчета).
Гъбичките се пренасят чрез спори, затова ще ви се наложи да дезинфекцирате цялото помещение (попитайте във ветеринарна аптека или клиника за точния дезинфектант). Този тип гъбички не се предава на хората.

Въшки, Паразити – Биват статични и движещи се. Някои не смучат кръв, а само дразнят. Предизвикват силни сърбежи, свинчето може дори да се хапе и да скубе козината си. Въшките могат да останат незабелязани с години, ако нахлуването на паразити е слабо. Ако въшките са много, лесно се забелязват около ушите.
Третирайте с шампоан (потърсете, попитайте в местната ветеринарна аптека или клиника). Има и лекарства, приемани през устата, инжекции не са необходими.Статичните паразити са по-малки и се прикрепят към косъма. Не предизвикват сърбеж и дори се смята, че не вредят, а живеят в симбиоза със свинчето. Дори се допуска такова свинче до изложба.
Все пак трябва да се лекуват, защото могат и да вредят. Дезинфекцира се всичко, в контакт със свинчетата, и самите свинчета с шампоан. Причинителят Chirodiscoides caviae се размножава само по морски свинчета и не се развива по други видове и хора.

Без очи – Малко морско свинче, което е хомозиготно по отношение на доминантния алел за Далматинско оцветяване, се ражда без очи. Т.е. ако и двата родителя са Далматинци, вероятността детето да е без очи е много голяма. Ако кръстосвате и развъждате свинчета, не кръстосвайте два Далматинеца. Достатъчен ви е един родител Далматинец, за да ви се родят деца Далматинци, тъй като този алел е доминантен. НО можете да си вземете за отглеждане свинче без очи. То ще се оправя добре и така, защото разчита на слуха си и обонянието по принцип, а не на зрението си.Подути очи – Увеличение на долния конюктивален сак. Наследствено е. Понякога може да боли, окото да сълзи. Тъй като мигането се затруднява, окото може да стане сухо и болезнено, да се замърси много. Лечението е операция. Превенцията е никога да не се допуска такова свинче да има поколение, поради наследствеността на увреждането.

Запушване на ануса – Често срещан проблем при мъжките свинчета, особено възрастните, наричан по различни начини. Свинчето задържа изпражнения в аналната торбичка. Тя е предназначена да разпространява привличащо женската вещество, а мускулите й – да изтласкват фекалиите навън. Ако тези мускули отслабнат, изпражненията се задържат и се разнася миризма…
Обикновено се налага да почиствате ръчно свинчето до края на живота му. Повечето собственици използват ръкавици. Колкото по-често леко почиствате аналната торбичка, толкова по-слаба ще е миризмата.
Ако свинчето не образува нормални kато консистенция изпражнения, налага се да добавяте витамин В в храната (тъй като животинчето няма да може да поема този витамин чрез вторичната преработка на изпражненията).
Проблемът може да се избегне, ако свинчето се храни с богата на влакна храна, сено, а не преобладаващо със суха храна.

Рани – Морските свинчета често се нараняват, ако живеят по много в едно жилище. Гризат си ушите, лапите, устните, скубят се. Обикновено раните им минават бързо и без инфекции, но ако забележите инфекция, промийте раната с антисептик и успокойте животното. Разбира се, попречете му да ближе медикамента. При по-сериозни случаи или рани на устата и очите, потърсете ветеринар още същия ден. За да предотвратите инциденти, разделяйте биещите се мъжки и следете взаимоотношенията между женските. Осигурете и безопасността на жилището – махнете всякакви остри или падащи предмети.
Камъни в бъбреците
Камъни в бъбреците – Образуват се от излишък на калций. Свинчето уринира затруднено, често квичи от болка. Лечението се извършва от опитен ветеринар, по оперативен път или с ултразвук. За да не се случи това с вашето свинче, хранете го с не толкова богата на калций храна. Гранулките са богати на калций, както и в някои опаковки сеното. Винаги четете какво пише на кутиите с храна, макар и надписите да не са винаги достоверни.

Всеобщото мнение е, че морските свинчета живеят значително по-кратко, ако са кастрирани. Въпреки това, много собственици предпочитат кастрацията на любимците си, когато гледат много животинчета заедно или ако не харесват миризмата на мъжките индивиди.
Aко сте решили да кастрирате свинчето си, трябва да знаете, че не всички ветеринари знаят как да проведат операцията. Заради анестетиците, има възможност да загубите живоното. Затова бъдете сигурни, че ветеринарният лекар, когото сте избрали, си знае работата.
Поговорете с него дали някога е правил такава операция и какво е мнението му за опасността при упойката. Попитайте какъв процент от пациентите му свинчета са оцелели след тази операция.
Осведомете се каква упойка използва и дали прави някакви изследвания на свинчето, преди да почне операцията. Осведомете се дали ще има мониторинг, ЕКГ, кардиологически проверки, съпътстващи операцията.
След операцията свинчето трябва да се възстановява в затоплена стая. Преди операцията не е нужно свинчето да се държи гладно, но след това може да изчакате малко, преди да го нахраните. Не трябва да му се дават антибиотици през устата след операцията, не трябва изобщо да се използват, освен при бактериална инфекция.

Настинки – забелязват се – животните кихат, отпаднали са, също като хората. Поставете свинчето в топла стая без течение, почистете клетката и всичките му принадлежности, оставете го на спокойствие. Дайте му и добавки от Витамин С! Понякога те заспиват задълго и се събуждат здрави, значи проблемът е бил малък. Иначе трябва да се посъветвате с ветеринарен лекар относно някакви медикаменти.

Прегряване – Особено през лятото, морските свинчета понякога страдат от температурен дисбаланс, дишат тежко и не се движат. Те по принцип са по-топли от хората, защото телесната им температура трябва да е около 37-38’С, но не издържат на задух и прегряване, така че вземете мерки. Увийте прасето в мокра хавлиена кърпа и ако се наложи, сменяйте я, докато стане по-хладно. След това го завийте в суха хавлиена кърпа. Много е важно да не го простудите с това охлаждане, погрижете се да няма течение в стаята.

Опадване на козината – Ако козината пада без свинчето да се чеше, имате този случай. Иначе става въпрос за паразити или гъбички.
Може да се дължи на различни причини, хормонални, тумори, и т.н. Случва се да окапе козината по коремчето на майка свинка, без това да е знак за проблем. Консултирайте се с ветeринар.

Пододерматит – Крачето е отекло и уголемено. При морските свинчета се уврежда едно от предните стъпала, а при плъховете – едно от задните. Причинява се от бактерия, наречена Staphylococcus aureus, рядко от гъбички.
Пододерматитът може да е опасен за морските свинчета, ако не се лекува. Води до увреждане на черния дроб, далака, бъбреците, адреналинната жлеза. Според някои книги възпалението засяга и ставите, съединителната тъкан, и води до артрит. Пододерматитът се лекува трудно, но не е нелечим.За да предпазите свинчето си, избягвайте груба постелка на клетката, застоял живот на свинчето, лоша хигиена. Самолечение няма, веднага потърсете ветеринар.

Перде на окото – Морското свинче се справя добре с нарушено зрение. Няма нужда да му пренареждате клетката или да го третирате като инвалид.

Скорбут – Витамин С е от жизнена важност за морските свинчета. Липсата му може да доведе до скорбут.
Признаци : свинчето отслабва, става лениво и сънливо, може да изпитва болка при допир, ставите се подуват, козината е по-груба, появявaт се диария, секрет от очите и oт носа. Младите са предразположени към изкривявания на костите. Възможно е скорбутът така да се развие, че без лечение да причини смърт.Ako давате по 10мг/кг витамин С на 1-2 дни, би трябвало за 1 седмица свинчето да се оправи. Бременните и болните свинчета (особено с кожни проблеми) се нуждаят от повече витамин С. Прекомерните дажби обаче водят до псевдоскорбут, който е със същите признаци и може да ви обърка.
Хранене с помощ
Хранене с помощ – Важно е да не извивате главата на свинчето назад, когато го храните със спринцовка, например. Ако храните бебе, нека е на малки порции-капки и по-бавно. Ако свинчето отказва да яде по време на лечение, трябва да го храните насила, за да оживее. Можете да му давате каши, ако има проблем със зъбите, или неща за дъвчене. Зависи от проблема – ветеринарят ще ви покаже как точно да храните Прасчо.

Диария – Не подценявайте диарията. Ако морското ви свинче не се почувства по-добре в следващите 24 часа, незабавно потърсете ветеринарен лекар.
Ако изпражненията на животното са течни, ако козината около ануса е слепена, значи има проблем. Може би е налице някаква по-сериозна болест – храносмилателната система на морското свинче е чувствителна, едно от най-слабите му места. Възможно е също така свинчето да има спазми.
Помислете с какво сте хранили животното в последните 6 часа, за да помогнете на лекаря с информация.

Допълнително пръстче – Нормално морските свинчета имат по три пръста на задните крачета и по четири на предните. Понякога им израства и допълнително пръстче, което не е сериозен проблем. Причините са генетически.
Някои собственици предпочитат да заведат свинчето на ветеринар и допълнителното пръстче да се премахне. Не е необходимо, но всеки си преценява сам. В развитите страни например има критерии за допускане до изложби на морски свинчета и се държи на броя на пръстите.
В някои случаи допълнителното пръстче е цяло, с кост и нокът, а в други – обвито в кожа.