Как да си разчетем рецептата за очила

40
Добави коментар
antonino
antonino

Бяхте на профилактичен очен преглед и офталмологът ви даде рецепта за очила? Вероятно е споменал също, че имате късогледство, далекогледство или може би астигматизъм? Виждате символи, думи и числа на рецептата, но нямате представа какво означават и как да ги разчетете? Ето едно кратко разяснение на достъпен език:

OD и OS: Това са абревиатури за „oculus dexter” и “oculus sinister”, термините на латински за дясно (OD) и ляво око (OS). Разбира се, има и рецепти, на които латинските термини не присъстват, а обозначенията са „дясно и ляво око” или R. и L.  В следващите полета от рецептата ще видите Sphere (SPH). Това е стойността на диоптричната сила измерена в диоптри и указва, че корекцията на вашите диоптри е сферична. В тази графа ще бъде написан вашият диоптър със знак „-“ , „+” или plan. Ако знакът е „-“, сте с късогледство (миопия), ако е „+” – далекогледство(хиперметропия), ако пък изписаният термин в полетата за дясно и ляво око е „plan”/”plano” или просто са оставени празни, това означава, че няма  диоптър.  Стъкла без диоптър могат да бъдат предпазни или терапевтични.  Например, ако нямате нужда от корекция на зрението, но се нуждаете от стъкла за компютър, постоянно затъмнени стъкла против слънце или пък фотосоларни, то стъклата ви, разбира се, няма да бъдат с диоптри, а „plan” или без диоптрични стойности. Cylinder (CYL):  В тази колона от рецептата се вписва стойността на диоптрите, ако имате астигматизъм. Винаги се намира вдясно от графата SPH и указва стойността на вашия диоптър с „-“ или „+”.  Axis обозначава градуса, под който ще бъде монтирано стъклото на рамката (от 0˚ до 180˚). Ако в рецептата ви има попълнени данни за диоптри в полето CYL, то значи имате написани стойности и в полето Axis.  Дистанцията между зениците в милиметри се обозначава със съкращението „PD”(Pupillary Distance) или „IPD” (interpupillary distance). Тази графа обикновено заема най-дясното поле от рецептата ви за очила. В него тази дистанция е записана с двуцифрена стойност, например 60.

 

Все по-често срещано поле в рецептите е и полето „PC”. В него се записват диоптричните стойности, които са ви нужни, ако се налага да работите с компютър. Тъй като работата с компютър понякога изисква разстояние различно от нужното ви за близо или далече, диоптрите изписани в тази графа ще са ви нужни, ако решите да си поръчате очила само за тази цел.