Кога е подходящо да заложите на напитки с електролити и възстановителни напитки Спортни теми в 2bfit всичко за спорта

1
Добави коментар
dageorgiev
dageorgiev

Какво Ви е нужно по време на тренировка и след нейния край

17 февруари, 2014

Трябва да поддържате тялото си хидратирано с точното количество течности, приети в точния момент, за да бъде тренировката Ви ползотворна и безопасна. Има някои напитки, леки закуски и дори калорични храни, подходящи за прием по време на натоварване и след края му. Ако обаче не сте сигурни какво и кога да включите в менюто си, съчетано с тренировъчния Ви план, ето няколко важни факта, които да вземете предвид.

Много е важно да замените изгубените от тялото вещества, особено когато се потите обилно или спортувате при високи температури. Понякога се нуждаете от лесносмилаеми храни. Те бързо Ви осигуряват енергия и се борят с мускулните крампи. Ето три основни типа храни и напитки, които може да приемате по време на тренировка и след нейния край.

Напитки с електролити

Има най-различни видове, но е добре да избягвате енергийните напитки. По-добре се насочете към популярните видове, които професионалните атлети използват. Пийте ги при интензивни натоварвания, а не докато вечеряте, например. Те са предназначени специално за спорт и заменят изгубените хранителните вещества. Масовите енергийни напитки няма да Ви помогнат да се рехидратирате, а могат единствено да Ви ободрят. Това ги прави по-подходящи евентуално преди началото на натоварването, за да имате повече енергия.

Водата като цяло е отличен избор, но понякога са Ви необходими допълнителни вещества, като сол и натрий (като здравословна алтернатива може да опитате 100% кокосова вода). Напитките, богати на електролити, са подходящи само при висока активност и интензивни натоварвания, иначе приемате излишно количество калории от захари. Използвайте ги по време на тренировки.

Възстановителни напитки

Този тип напитки (които се предлагат и в разтворим вариант) са отличен избор след тренировка, защото Ви зареждат с въглехидрати и протеини в съотношение 4:1. Когато се натоварвате, тялото Ви използва всичките си енергийни системи, базирани на въглехидрати, мазнини и протеини.

Протеините в този тип напитки помагат на мускулите да се възстановят, а въглехидратите презареждат изчерпаните Ви енергийни запаси. Единствено не възстановяват изгорените мазнини. Имайте предвид, че понякога човек все пак се нуждае и от малко мазнини след края на натоварването, особено след продължителна активност (над два часа), като маратон или планински преходи.

Подходящи храни

Мазнините са важен макронутриент, който в никакъв случай не бива да избягвате напълно. След продължително натоварване ще са Ви нужни известно количество мазнини (някои хора с много бърз метаболизъм може да трябва да ги приемат дори по време на натоварването). Няколко популярни опции са сандвич с фъстъчено масло, банан с фъстъчено масло, микс от ядки и сушени плодове и др.

Автор: active.com

Снимка: freedigitalphotos.net

Подобни теми