Да предпазим детето от наркотиците – Детективи – Любопитни факти и статистика за случаите на частни детективи – Детективска…

9
Добави коментар
VirtualOffice
VirtualOffice

Като представители на друго поколение, вие вероятно не можете да проумеете защо на децата ви изобщо би им хрумнало да пробват наркотици. Припомнете си обаче своята младост и ще се сетите, че експериментирането с нови неща и прекрачването на общоприетите граници е част от процеса на порастване. Затова съвсем не е изненадващо, че голяма част от тийнейджърите посягат както към законната, така и към незаконната дрога. Това, че са пробвали обаче, не ги превръща в наркомани – все пак тези, които се пристрастяват, са малка част от всички опитали.

Разпространено схващане е, че само децата с проблеми употребяват наркотици. Оказва се обаче, че много нисък процент от младежите, сблъскали се с трудности в крехка възраст, се обръщат към дрогата. Според изследвания повечето от тях предпочитат да се напият, за да забравят за момент проблемите в живота си.

Защо тийнейджърите употребяват наркотици?

Знаейки причините, поради които учениците посягат към дрогата, за вас като родители ще бъде по-лесно да осъзнаете с какво напрежение се сблъскват младите хора в днешно време. Някои от най-често посочваните обяснения са:

Съвсем тривиални, като „За да се позабавлявам“ или „За да пробвам нещо различно“
Достъпност – колкото и странно да ви се стори, съвсем не е трудно да си купите наркотици. Обикновено става чрез приятели, съученици или по-големи познати.
Любопитство и експериментиране – „Исках да разбера какво е да се надрусаш.“
За да бъдеш приет в компанията – „Повечето от приятелите ми го правят.“
Бунтарство – защото знаят, че вие сте против и никога не бихте одобрили постъпката им
Депресия – „Исках да се почувствам по-добре.“
Ниско самочувствие и себенеувереност – „Исках да се харесвам повече, да се чувствам по-добре в кожата си.“
Релаксация или справяне със стрес, скука или болка – „Поне за малко забравих за всичките си проблеми“
Заради усещането – „Хареса ми самото чувство“

Натякването от ваша страна за опасността от наркотиците може да възбуди любопитството на детето ви.
Обикновено младите хора разчитат да разберат от приятелите какво да очакват от определено психотропно вещество. За съжаление информацията, която получават, не винаги е вярна.

Как да предотвратите употребата на наркотици?

Да бъдеш добър родител е важен фактор за развитието и здравето на децата във всяка тяхна възраст, но за съжаление не гарантира, че няма да пробват наркотици. В тийнейджърските си години те сами взимат решение за това дали да опитат или не, както и за много други важни неща.

Ако разберете, че вашите син или дъщеря са пробвали или употребяват наркотици, знайте, че обвиненията и упреците няма да помогнат. Най-важното нещо, което можете да направите, е да ги подготвите да взимат разумни решения, като мислят за здравето и бъдещето си.

Това може да включва:

Да имате предвид, че вашият начин на живот и моделът ви на поведение имат огромно влияние върху децата. Когато става въпрос за вредните субстанции, позицията „Прави каквото ти казвам, а не каквото аз правя“ няма да има ефект. Помислете за вашата употреба на цигари, алкохол и медикаменти.
Прекарвайте достатъчно време с децата си още преди да навлязат в тийнейджърската възраст. Бъдете част от личния им живот – важно е да познавате приятелите и учителите им, да знаете какви са интересите и хобитата им. Бъдете истински заинтересовани, а не демонстрирайте фалшива съпричастност.
Научете ги на отговорност:
Насърчавайте ги сами да взимат решения. Похвалете ги, когато са направили разумен избор и им помагайте да се учат от грешките си.
Създайте нужния баланс между права и задължения, за да разберат, че едното не идва без другото. Когато изисквате от тях нещо, нека то е обвързано с получаването на някакво право.
„Награждавайте“ ги за отговорно поведение – например позволявайте им да се приберат малко по-късно или да излязат някоя вечер през учебната седмица.

Когато децата ви навлязат в тийнейджърските години, помислете как да направите живота им интересен:

Ако прекарвате уикенда у дома, гледайки телевизия, пушейки цигара от цигара и наливайки се с бира, създавате у детето представата, че това е нормалният начин за прекарване на времето. Ако обаче почивните дни предлагат неща, които децата ви ще очакват с нетърпение, те ще ги възпремат като време за интересни, забавни и здравословни дейности.
Тийнейджърите, които имат сериозни интереси в дадена или различни области, по-трудно посягат към наркотици. Окуражавайте ги да се занимават със спорт, бъдете съпричастни с хобитата им и осигурявайте възможност да се занимават с всичко, което ги интересува.
Младежите, които не ходят на училище, не се занимават с нищо и скучаят, са по-склонни към употреба на наркотици.

Погрижете се детето ви да има добро самочувствие:

Казвайте им и им показвайте, че ги обичате и цените. Нека да знаят, че забелязвате всяко нещо, което правят.
Комуникацията между вас трябва да бъде отворена и откровена – бъдете отзивчиви. Вслушвайте се в мнението и идеите им, дори да не сте съгласни с тях. Старайте се да не ги прекъсвате или да реагирате така, че да спрете разговора ви. По този начин те няма да се страхуват да ви казват неща, които може би не искате, но задължително трябва да чуете.
Не се преструвайте, че знаете всичко. Ако не сте запознат с нещо, просто си признайте и кажете, че ще се постараете да разберете.

Уговорете се за прибирането у дома в извънредни случаи:

Обсъдете и установете с детето ви план за извънредни ситуации – когато загуби парите си, пие повече или изпадне в някаква неприятност. Мобилният телефон е най-удобното средство да се свърже с вас, като по-добрият вариант е предплатена карта (ваучер). Можете и да му/й позволите в такава ситуация да се прибере с такси, което вие ще платите. Ако обаче често имате такива случки, трябва да се замислите какво се случва с детето ви.

С порастването си тийнейджърите започват сами да избират приятелите, компаниите и заниманията си. За тях е много важно вие да одобрявате и приемате в дома си близките им връстници, да се интересувате от хобитата им и да им оказвате съдействие за тях (например да ги закарате с колата до залата за карате или да им дадете пари за нова компютърна игра).