Изоставените военни бази

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Човечеството не може да живее в постоянна война. Някак си, колкото и да са големи стремежите на лидерите, войните са все по-краткотрайни, но, струва ни се, все по-често явление. Навсякъде по света дремят свидетелства за военни действия от близкото и далечно минало. Сгради, бункери и какви ли не други места в най-различни държави днес пазят бегли спомени от годините, в които в тях са щъкали войници и са чакали поредната заповед. Вижте няколко гледки от изоставени военни бази и се опитайте да си представите какво се е случвало там…

Ford Ord, САЩ

Jalopnik

Това е една от най-големите американски военни бази, която е затворена през 1992 г. В нея е и този басейн с Олимпийски размери. Той, както и всички останали сгради в базата са с романтична гледка към океана.

Duga-3, Украйна

Flickr/ erikOTN

Наричана „Руски кълвач“, тази антена е част от изключително мощен радар на СССР. Съоръжението е издавало звук, който се е прихващал на нискочестотни вълни по целия свят от юли 1976 г. до декември 1989 г. Намира се близо до Чернобилската АЕЦ и от 1986 г. е обявена за радиоактивна.

База за подводници в Сен Назер, Франция

Flickr/ dalbera

Нацистите са построили няколко подобни бази за подводници във Франция. Специално тази е оцеляла след сериозни бомбардировки, унищожили местността наоколо. В момента в базата има исторически музеи и барове.

Johnston Atoll, САЩ

Flickr/ USFWS Pacific

Днес базата Johnston Atoll може и да е дом за много птички и разни морски обитатели, но преди е била собственост на армията в продължение на 70 години.

Flak Towers, Австрия и Германия

Flickr/ SBA73

Нацистите са построили осем такива кули. Тяхната функция е отбранителна, а подобни военни „туловища“ се издигат в Хамбург, Берлин и Виена. Разрушаването им е било неимоверно трудно, затова и днес никой не се опитва да ги премахне.

Greenbrier Bunker, САЩ

GreenBrier

В началото е бил наречен проект „Зелен остров“ и е направен като бункер, помещаващ се под луксозния хотел Greenbrier. Бункерът е бил таен и е функционирал напълно от 1959 до 1992 г., когато журналист на Washington Reporter го открива. Големината на бункера била съобразена с евентуална необходимост да приюти всички членове на Конгреса, със семействата им и целия персонал за една година.

Линията Мажино, Франция

Flickr/ Morten Jensen

Преди началото на Втората световна война французите се сетили за Първата и построили линия от въоръжени бункери до границите с Белгия и Германия. Ако някой ден, разхождайки се в този район, ритнете нещо и то издрънчи, да знаете, че сте на правилното място.

Подземната база в Желява, Хърватска

Wikimedia Commons

Построяването започва през 1948 г. и приключва 20 години по-късно. Тази подземна база е един от най-големите и най-скъпите военни проекти в Европа. Заради Югославските войни в началото на 90-те години мястото все още е пълно с мини и бомби, така че няма да можете да отидете там лично.

Maunsell Sea Forts, Северно море

Flickr/ stevecadman

Построена по време на Втората световна война на естуарите на р. Темза и р. Мърси, за да защитава Великобритания от подводниците на нацистите, това е може би най-яко изглеждащата изоставена военна база, която сме виждали.

Източник: Jalopnik