10 храни за здрава и красива кожа

21
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

За поддържане на красива коса и здрава кожа е много важно каква храна приемаме. Тя трябва да е богата на антиоксиданти, витамин Е и омега 3 мастни киселини. Предлагаме ви топ 10 на най-разкрасяващите и чудотворни храни, които забавят процесите на стареене.

1. Спанак – този зелен зеленчук е богат на хранителни вещества и антиоксиданти. Съдържа и лутеин, който поддържа здравето на очите. Спанакът доставя на организма ни витаин В, С и Е, калий, цинк, калций, магнезий и омега 3 мастни киселини.

2. Сьомга – тя е един от най-добрите източници на омега 3 мастни киселини, благодарение на които прави кожата еластична и хидратирана. Тя съдържа и минерала селен, който предпазва кожата от слънчеви изгаряния.

3. Орехи – не са нужни огромни количества, за да усетите ползите на орехите: по-гладка кожа, лъскава коса, здрави очи и силни кости. Яжте по една шепа на ден, като може да ги добавяте в салати, паста и десерти.

4. Ягоди – ягодите имат повече витамин С от портокалите и грейпфрутите. Той забавя процесите на стареене. Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, доказва, че хората, които консумират богати на витамин С храни, имат по-малко бръчки и дехидратирана кожа.

5. Зехтин – антиоксидантите и противовъзпалителните свойства на зехтина правят кожата по-мека. В Античността се е използвал за масажи и маски. Редовната му употреба прави кожата гладка и сияйна.

6. Тиква – каротиноидите в тиквата неутрализират свободните радикали и предотвратяват увреждането на клетките, което води до по-бързо стареене на кожата.

7. Нар – един от най-богатите на антиоксиданти плод. Сокът му е по-полезен за кожата дори от зеления чай и червеното вино. Нанесете малко от сока веднъж или два пъти седмично директно върху кожата, за да отстрани мъртвите клетки.

8. Броколи – кръстоцветният зеленчук е с високо съдържание на антиоксиданти, включително витамините Е и С, които помагат за производството на колаген. При редовна консумация кожата е здрава и еластична, благодарение на витамин С, а витамин Е предпазва от UV щети.

9. Бадеми – един от най-добрите източници на витамин Е. Не забравяйте да ги ядете в умерени количества, особено ако сте на диета. Добре е да се добавят в салати, закуски, йогурт и риба.

10. Мед – той е антибактериален и помага при лечение на акне, както и за неговата превенция. Антиоксидантите в него забавят процесите на стареене. Хидратира, успокоява и прави кожата сияйна.

от

Стефани Калчева

25 февруари 2014, 13:59

Стефани Калчева е родена в гр. Стара Загора. Студентка е в Софийски университет “ Св. Климент Охридски“, специалност Преводач-редактор.

Обича хубавата и качествена храна. Страст са й хубавите книги („колкото повече, толкова повече“), да пътува, руския език, театъра, киното и всичко, което обогатява и вдъхновява.