Климатици и избор на климатик

7
Добави коментар

Напоследък много фирми за продажби и монтаж на климатици прибягват до различни трикове за да прилъжат клиентите. Последното, което видях в интернет- обявена промоционална цена за монтаж на климатик- 100/сто/ лева. Това е цена, която в никакъв случай не може да покрие разходите по монтажа на климатика. Когато разгледах малко повече, видях, че цената е само за определени модели и марки климатици, на които цената е вдигната допълнително със сто лева и по този начин клиента се залъгва по обявената ниска цена на монтаж, като разчита, че след като цената на монтажа е ниска и цената на климатика е нормална. По този начин потърпевши са клиентите, а също и коректните фирми за монтаж на климатици, при които няма такива уловки и чиято обща цена на климатика с монтажа е по- ниска от тази с ниския монтаж

Много често при избора на климатици се гледа само цената и дали климатика е на промоция, без да се преценява тези климатици аджеба подходящи ли са за това помещение, тези климатици достатъчно ли са като мощност, отопляват ли добре зимата при минусови температури и дали тези климатици запазват енергоспестяването при минусови температури. Друг важен въпрос е – надеждни ли са тези климатици? Когато климатика е добре избран за помещението и за целите, за които купувате климатик, ако е на промоция – е много добре. Ако ви дадат прахосмукачка като бонус – още по- добре. Друго важно нещо при избора на климатици е коя фирма за монтаж на климатици ще го монтира. Некачествен монтаж на климатик, може да съкрати живота на климатика няколко пъти. Добрите климатици имат живот 10- 15 години, а некачествения монтаж може да го съкрати на 2- 3 години.

Какво е това „официален дилър на климатици?’ Разглеждам един сайт на който пише Официален дилър на климатици Daikin и малко се зачудих какво точно означава това. Досега съм виждал Официални вносители на климатици Daikin, но официален дилър на Daikin не бях виждал. По европейското законодателство всеки може да бъде вносител на климатици, и никой вносител на климатици няма някакви изключителни права пред другите. Всички вносители на климатици имат еднакви права и задължения. Официален дилър на климатици Daikin би трябвало да означава, че въпросната фирма е оторизирана от някой вносител на климатици Daikin да продава и сервизира внесените от тях климатици. Задължение по българското зааконодателство на всяка фирма , която продава климатици е да организира сервиза им, независимо дали са вносители, дилъри или не. Това, че някой е вносител или се е писал Официален дилър на климатици, не означава, че неговите цени са по- ниски, или, че монтажите им са по- добри, или, че сервиза им е организиран по-добре.

Изглежда съм сгрешил, или нещо съм се подвел от синоптиците. Вместо горешниците, едва ли не дойде зимата. Има да чакаме клиенти за климатици. Както и да е. Те клиентите, които са си решили да купуват климатици, така или иначе си идват. Днес една клиентка ме попита дали използването на климатици не е вредно при отглеждане на малко дете. Аз съм отгледал три деца на климатици и нямах никакви проблеми, но все пак въпросът и ме накара да се замисля. Според мен климатиците за отглеждане на малки деца задължително трябва да са инверторни, за да я няма силната въздушна струя и задължително трябва да се чистят много често филтрите на климатиците, за да не стане климатика развъдник на бацили. Желателно е също климатиците да са с плазма филтри за допълнително пречистване на въздуха.

По стечение на обстоятелствата първата публикация във блога ще е с началото на лятото. Според синоптиците започват жегите- така наречени горещници. Времето на климатиците. Трудно дочакано лято за подготовка на още по-трудната зима за фирмите за климатици и не само за тях. Дано поне лятото е по-длъжко та да вървят климатиците. Така е, някой се топят във морето в жегите, други монтират климатици.