Естрагон- същност и характеристики на растението

18
Добави коментар
boleyn
boleyn

Естрагонът (Artemisiae Dracunculus) е от сем. Сложноцветни (Asteraceae). Той е многогодишно растение с тревисто стъбло. Образува къси подземни стъбла – коренища, с дебелина на отделните корени 1-2 см.

Културният естрагон произхожда от Монголия и Южен Сибир. Съществува и див естрагон, но той има по-слаб вкус и аромат. Свежите листа и клонки на естрагона са подходящи като подправка за салати, предястия и различни сосове. Сушените и свежи клонки се използват в консервните предприятия при консервиране на домати, краставици, за приготвяне на горчица, настойки и естрагонов оцет.

Чрез дестилация с водна пара на пресни или изсушени клонки се получава етерично масло. То е жълтеникавозелена течност със специфичен маслоподобен гнасонов мирис, тъй като съдържа анетол.

Естрагонът е една от най-известните подправки, които имат уникален и специфичен аромат. Известен още под името тарос, латинското наименование на естрагона е Artemisia dracunculus L. Естрагонът е една от най-важните подправки в европейската кухня, като се разпространяват два вида на растението – френски и руски естрагон./news359

Париж/Франция