Враца отбеляза Освобождението :: Трибали – новини Враца/новини Монтана/новини Видин/Враца новини/Монтана новини/Видин новини

13
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

С празнична програма беше отбелязана 136-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство във Враца.
На церемонията присъстваха кметът на община Враца инж. Николай Иванов и неговите заместници Николай Йорданов, Красимир Богданов и Красимира Георгиева, областният управител инж. Венцислав Василев и зам.-губернаторът Иван Даков, народните представителите от политическа партия ГЕРБ Тотю Младенов и Петя Аврамова, червеният депутат Янаки Стоилов и лидерката на БСП във Враца Цветелина Дамяновска, председателката на Общинския съвет Малина Николова, секретарят на общината Иван Жеков, както и стотици граждани.
Тържеството се проведе на площад „Христо Ботев“. Под звуците на химна беше издигнат националния флаг на Република България. Ученици от СОУ „Отец Паисий“ под съпровода на духовия оркестър към читалище „Развитие“ изпълниха възрожденски песни, а първокласник рецитира стихотворение.
Празнична литургия беше отслужена от траянополския аркиепископ Кипрян. След това той премина пред тълпата и наръси събралите се граждани със светена вода за здраве и късмет.
Инж. Николай Иванов изнесе реч по повод славното минало на България. Той се преклони пред подвига на героите, допринесли за Освобождението на България и призова да пазим огъня на революцията в сърцата си.
„Враца и врачани възторжено посрещат Трети март с надеждата и искреното желание занапред нашият град да се развива само и единствено по волята на своите граждани, които милеят за България и за българската държавност! Десетилетията, изминали оттогава, потвърждават тази воля! Затова и днес сме тук, на Ботевия площад, за да отдадем почит пред героите, воювали за българската свобода и национална независимост – с цветя, с поклон и признателност от нас, потомците!“
Венци пред паметника на един от най-тачените български революционери – Христо Ботев, бяха поднесени от Община Враца, Областна администрация, Общинския съвет, Областната дирекция на МВР, както и от всички културни институции в града, от политическите партии, от дружества с нестопанска цел и неправителствени организации, както и от училищата във Враца.
След тържествената програма на площад „Христо Ботев“ предстои концерт на ансамбъл „Пирин“ Благоевград. Спектакълът „Слушам ви гласа жалостен” се играе пред препълнена зала. В 19 часа в Драматично-кукления театър ще бъде поставен спектакълът „Народе????” на аматьорската трупа „Ефект” към СОУ „Васил Кънчов”.
 

03-03-2014 г. 12:05 ч. | прочетено: 944, коментари: 3 |