Днес се навършват 133 години от рождението на Тодор Александров

1
Добави коментар
economymagazine
economymagazine

Днес община Благоевград ще отбележи 133 години от рождението на българския революционер Тодор Александров, предаде агенция „Фокус“. Пред паметника на легендарния герой на ВМРО, посветил целия си живот на освобождението на Пиринска и Вардарска Македония от турско робство, ще бъдат положени венци и цветя.

Церемонията ще се състои от 11:00 часа. Монументът бе открит миналата година по повод 120-годишнината от създаването на ВМРО в Благоевград и се намира пред сградата на Окръжния съд.

Тодор Александров е бил член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. Използва псевдоними като Б. Илиева, Б. М. Хр., Богдан(ка), Божидар, Божил Наков, Даскала, Кахраман Тодор, Миле Христов, Невена, Недокръстен, Недю Кръстев, Старио, Трайко Василев.

Роден е в щипската махала Ново село, а баща му е учител. След завършване на българското педагогическо училище в Скопие, Александров започва да преподава във Виница, където след Винишката афера работи за възстановяване на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. По-късно преподава в Кочани, където организира местното население и създава канали за пренос на оръжия към Македония.

Той е арестуван през 1903г. и е осъден на 5 години затвор, но е амнистиран само 13 месеца по-късно. През следващата година турските власти попадат на писмо, което уличава дейността на Александров. Той е предупреден навреме и успява да избяга, като се присъединява към четата на Мише Развигоров. През 1907 г. поради заболяване, Тодор Александров учителства в Бургас.

В края на същата година е повикан от Христо Матов да поеме касата на Задграничното представителство на ВМОРО, след убийството на Борис Сарафов и Иван Гарванов. През ноември 1907 година Александров е избран за окръжен войвода от третия конгрес на Скопския революционен окръг. В началото на 1911 година заедно с Христо Чернопеев и Петър Чаулев е избран за член на ЦК на ВМОРО.

Под негово непосредствено ръководство са организирани и извършени атентатите в Щип (ноември 1911 г.) и Кочани (август 1912 г.), които са един от поводите за избухването на Балканската война през 1912 г. По време на нея той организира изпращането на чети в Македония. Тодор Александров е начело на чета №52 на Македоно-одринското опълчение, която достига до 117 души. Организира 2 атентата в Солун.

С включването на България в Първата световна война през октомври 1915 година Тодор Александров е мобилизиран и служи в Щаба на Действащата армия. След нейния край през 1919 година Александров заедно с генерал Александър Протогеров, Петър Чаулев и Коце Ципушев, възстановява ВМРО. Целта им е обединение на македонските части в една автономна.

През 1924 година, след успеха на съветските представители да спечелят един от ръководителите на ВМРО Димитър Влахов, а по-късно и Петър Чаулев, във Виена е подписан Майският манифест, с който ВМРО се съгласява да действа съвместно с комунистическите партии на Балканите.

Тодор Александров обявява, че не е подписал лично този документ. Подложен на натиск от страна на тогавашното българско правителство на Александър Цанков, той публично се отказва от всякакви контакти с комунистическите сили. На 31 август 1924 година в местността Равна бука, край село Сугарево в Пирин Тодор Александров е убит. Извършителите са наказани бързо от ВМРО, но истинските подбудители на престъплението остават неизвестни.