ФБР твърди, че първият мач между Мохамед Али и Сони Листън е бил уговорен за залози

27
Добави коментар
zalozi.bg
zalozi.bg

ФБР твърди, че първият мач между Мохамед Али и Сони Листън е бил уговорен за залози

Битката Али-Листън и до ден днешен си остава едно от най- големите постижения на Мохамед Али. Онази паметна вечер отпреди повече от 50 години, която донесе първата световна титла на тогавашния младок, се превърна в един от най- емблематичните моменти в историята на спорта и все пак, 50 години след онази съдбовна февруарска нощ, боят между двамата е подложен на сериозно изследване по подозрения за уговаряне на срещата.

Според ФБР, боят от 25 февруари 1964 година е бил уреден.

Агенцията очевидно е имала достатъчно основания да вярва, че изходът на срещата е бил предварително определен от комарджии. Разбра се, че коефициентите за победа на Али са били седем към едно, което означава, че той е бил пълен аутсайдер и всеки, който е заложил за него, е успял да направи добри пари.

Допълнително доверение към подозренията на ФБР добавя и широко известното убеждение, че Листън е имал връзки с организираната престъпност и може лесно да бъде повлиян от нея. За да бъде ясно, бюрото няма окончателно доказателство, които да установи вината на Листън. Но заради неговия характер и известните му контакти с престъпния свят, в доклада на ФБР се пише: „Той винаги е бил и ще продължи да бъде източник на корупция в професионалния спорт.“

Дори и Листън да е предал мача, за да вземе някакви пари, няма нищо срещу Али, което дори и да загатва, че и той е бил част от схемата.