Синята дупка на Дийн – най-дълбоката подводна дупка в света

52
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Синята дупка на Дийн се намира близо до Clarence Town на Long Island, Бахамските острови и е най-дълбоката известна подводна пещера в света. Термина „Синя дупка“ се дава  на дупки и вертикални пещери с вход под повърхността на водата. Докато повечето такива природни феномени достигат максимална дълбочина от 110 метра Дийн Блу Хоул е цели 202 метра. На повърхността входа на пещерата е приблизително кръгъл и с диаметър между 25 -35 метра. След 20 метра надолу дупката се разширява значително в кухина с диаметър от 100 метра. 

Тези сини подводни чудеса са се образували по време на последните ледникови периоди, когато морското равнище е било 100-120 метра по-ниско, отколкото в момента. Минаващите тогава подземни води са си пробивали път и в един момент кухините са се сринали, след което са били запълнени с вода. 

Дийн Блу Хоул е популярно място за гмуркане с шнорхел. През 2012 година по време на Световното гмуркане в Бахамите, гмуркача от Нова Зеландия Уилям Трубридж постави световен рекорд, след като той се гмурна свободно до дълбочина 121 метър.

В севета има няколко дупки, пълни със сладководна вода, които са по-дълбоки от Дийн Блу Хоул. Това са дълбоката 270 метровата Boesmansgat в Южна Африка, 335 метровата Zacatón в Мексико и Pozzo del Merro в Италия с дълбочина 392 м.

Hobyto.com