10 професии, които вече не съществуват

29
Добави коментар

Любопитно

Много от модерните днес професии не са съществували преди 10, 20 или 30 години – анализатор на социалните мрежи, андроид разработчик и т.н. Но обратното също е вярно – много от професиите, съществували в миналото, отдавна вече са забравени. Какво се е случило обаче с тях? В тази статия ще ви покажем няколко професии, които са изчезнали също както и динозаврите.
Като причина за изчезването на по-голямата част от представените професии, може да се посочи технологичният напредък. Съвременните боулинг писти имат сложни системи, които събират топките и кеглите, така че пинсетери (хора, които събират кеглите и топките) вече не са необходими. С развитието хладилната техника, в миналото е останала и професията на ледоразбивача.
Изчезването на повечето от тези професии е нещо добро, защото много от тях са опасни за живота, а някои дори са били упражнявани от деца.

1. Боулиг пинсетер

Боулинг пинсетерите били млади момчета, които подреждали кеглите след всяко хвърляне на топката.

2. Човек – будилник

Човекът – будилник бил наеман, за да събужда хората рано сутрин, за да не закъсняват за работните си места. Използвал пръчки, палки и камъчета, с които чукал по вратите и прозорците на клиентите си.

3. Ледоразбивач

Преди развитието на хладилната техника, упражняващите тази професия разбивали леда в езерата и го продавали на хората, за да го използват в хладилниците си. Това е била една от най-опасните професии, която се е упражнявала в екстремни условия.

4. Наблюдател за вражески самолети

Преди изобретението на радара, войските използвали акустични огледала и подслушвателни устройства като тези, за да засекат шума от двигателя на приближаващ се самолет.

5. Ловец на плъхове

Ловците на плъхове били наемани е Европа, за да контролират популацията на сивите гризачи. Въпреки риска от ухапване и инфекции, който поемали, тези хора помагали да се предотвратят епидемии.

6. Фенерджия

Задължението на фенерджията било да пали и гаси уличните фенери във времената, когато не били измислени още електрическите лампи.

7. Превозвач на трупи

Преди технологията и инфраструктурата да позволят превозването на трупи с камиони, хора, занимаващи се с това, ги пренасяли по реката от сечищата до местата за преработка.

8. Оператор на централа

Операторите на централа били неразделна част от телефонната мрежа, преди модерната технология да премахне напълно функцията им. Те осъществявали междуселищни разговори и други неща, които сега се извършват по цифров път.

9. Крадец на трупове

Крадците на трупове били наемани през 19-ти век, за да осигуряват на университетите мъртви тела за аутопсии. Намирането на трупове по легален начин било дълга и сложна процедура и затова ректорите прибягвали до услугите на тези хора, за да подсигурят трупове за студентите си.

10. Лектор, който забавлява работниците във фабриките

Тези хора били наемани с пари, събрани от самите работници, за да ги забавляват докато работят. Повечето от тях четели политически памфлети и синдикални публикации.

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от&nbspповече

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието,&nbspповече

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали&nbspповече