7 про за перфектната коремна преса

32
Добави коментар
korga
korga

7 про за перфектната коремна преса

Тренировката за стегнат корем е лесна. Трудно е да намериш правилния начин.

Не яжте бързи въглехидрати

Консумацията на бързи въглехидрати води до скок на инсулина, което спира изгарянето на мазнините и води до скок в отлагането на подкожна мазнина, особено в горната част на корема. Въглехидратите, които трябва да избягвате са: бял хляб, бели картофи, спортни и газирани напитки, захар, олио и т.н. Вместо тях консумирайте пълнозърнест или ръжен хляб, овесени ядки, сладки картофи, плодове, зеленчуци, бобови култури, кафяв ориз, киона.

*Забележка. Това правило има едно изключение: може да ядете бързоусвояващи се въвъглехидрати веднага след тренировка, защото тогава вършат чудесна работа за мускулното възстановяване и растеж.

Изометрия

Изометричните упражнения се доста популярни сред професионалните спортисти, но за съжаление не толкова сред любителите. При тях се постига съкращаване на мускулите от статично положение, тоест без да се правят движения. Подходящи примери са планк, носене на раница, стягане и задържане на мускулите в съкратено положение. Включете изометрични упражнения във вашата тренировка, защото те повишават издръжливостта и силата.

Що се касае до коремната преса, изометрията е чудесен начин да работите навсякъде и по всяко време. Просто стегнете мускулите на корема за 6 – 10 секунди, починете още толкова време. Изпълнете общо 20 серии. Това е чудесен начин за тренировка на корема, която можете да изпълнявате дори докато управлявате колата, гледате телевизия на дивана или работите на бюрото пред компютъра.

Дишането е важно

Когато играете дишайте правилно. Тоест, когато стигнете до най – горна позиция на упражнението издишайте и при по – леката част вдишвайте. Особено важно е, защото помага на корема да се свива по – добре. Ако задържате в пиковата позиция за секунда или две, ще увеличите участието на мускулните влакна.

До последна капка кръв

Обичайно хората играят в определен диапазон от повторения: 8-10 или 2-15 са най – често срещани. И все пак, когато правиш коремни преси със собствена тежест няма как да добавите допълнителни килограми. Поради това за по – голямо натоварване остава само един вариант: повече повторения. Изпълнявайте всяко едно упражнение за пресата до краен предел и спирайте едва, след като наистина не можете повече.

Перфектната добавка за коремна преса

Мнозина се притесняват, че ако сложат щанга на главата си като правят коремни преси, коремните мускули ще станат твърде дебели. Не забравяйте, че коремните мускули са същите като всички останали, така че работата с тежест не е за пренебрегване. Сложете подходящ диск зад врата си и правете по 8 – 10 повторения в серия за оптимално развитие.

Оставете коремните упражнения за края на тренировката

Някои треньори препоръчват да започвате фитнес заниманията с коремни преси, за да сте сигурни, че няма да ги пропуснете. Мнозина обаче смятат, че това е дълбоко погрешно. Скорошно проучване установи, че ако първо се правят пресите, тренировката не дава добри резултати. Дължи се на факта, че косите коремни мускули работят за стабилизиране на тялото и позволяват да играете с по – голяма сила. Ако ги изморите още в началото, естествено намалявате стабилността и способността да се генерира сила.

Не тренирайте корема с една и съща скорост

Експертите препоръчват смяна в скоростта при всяка фитнес тренировка и още повече при тази за корема. Тоест, един път играйте упражненията по – бавно и контролирано, другия възможно най – експлозивно. Така ще имате възможността да изградите по – голяма сила и размери.