Замиокулкас – дърво на желанията

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Това зелено растение с интересно име е идеално са стайната градина на всеки дом. Подходящо както за начинаещи, така и за напреднали градинари, Замиокулкас, или още дървото на желанията, ще ви донесе радост вкъщи.

Замиокулкас отблизо

Замиокулкас Замиофолия е истинското име на това растение, но за по-кратко го наричат още Замио или ЗЗ. Познато е също с прякорите Дърво на желанията и Растение на вечността. Може да се каже, че Замиокулкас е сравнително младо попълнение в съвременната флора, тъй като е представено за пръв път през 1996г.

По произход цветето идва от Африка и впечатлява с тъмнозелени, симетрично разположени листа. На височина достига средно до 1м, затова е хубаво да предвидите повече място за него. Според Фън Шуй Дървото на желанията привлича богатството, затова е подходящо и за отглеждане в офиси.

Как да си отгледате Замиокулкас?

Замиокулкас е известно като едно от най-некапризните и издръжливи растения, затова може да сте сигурни, че няма да имате проблеми с отглеждането му.

Поливане.

През зимата поливайте растението, когато видите, че почвата е суха. През лятото е достатъчно веднъж седмично, като само в най-горещите седмици може да увеличите дозата на два пъти. Трябва много да внимавате да не преполеете Замиокулкас, защото листат му започват да гният. Освен това никога не пулверизирайте директно, а използвайте влажна кърпа, с която от време на време да забърсвате листата.

Светлина.

Поставете растението на място с шарена сянка. Замиокулкас не понася директната слънчева светлина, издържа на сянка, но не за постоянно. През студените месеци го дръжте в близост до прозореца и не оставяйте температурата в помещението да пада под 12-14 градуса.

Почва.

Подходяща за Дървото на желанията е добре дренираната, рохкава, богата на витамини и хранителни вещества почва. Опитайте със смес от пясък, торф, листовка. Може да наторявате растението в началото на пролетта с тор за кактуси.

Пресаждане и размножаване.

Трябва да пресаждате Замиокулкас всяка година на пролет. Размножаването пък може да става с откъснато листо, но захващането е трудно.

Други.

Дръжте растението на високо, ако имате домашни любимци или малки деца, защото всичките му части са отровни.

14.03.2014/ Христина Спасова