Напукани шоколадови сладки

13
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Ето и една идея за много лесни, но страшно вкусни сладки, които можете да приготвите както по някакъв повод, така и просто ей така за ежедневно хапване и глезене. Те са за любителите на какаов и шоколадов вкус. Името им идва от вида, който придобиват при печене – едни красиви и апетитни хрупкави пукнатини, на които не може да се устои. Рецепти има разни за тези сладки, но аз ги правя по тази, която ще ви дам. Опитайте ги и няма да съжалявате, защото освен, че са страшно вкусни, то се правят и много лесно и бързо – просто няма къде да сгрешите ако спазвате описанието. Заповядайте!

Продукти: 250 гр шоколад по избор (млечен или натурален – черен)   Аз предпочитам натурален.

                        60 гр краве масло (около 1/2 пакетче)
                        2 големи яйца
                       100 гр захар
                       2 с.л. какао на прах
                       1/4 ч.л. сол
                       1 бакпулвер (може и малко по-малко)
                       2 ванилии
                       няколко капки ромова есенция (не е задължителна)
                       около 200 гр брашно
                       около 1 ч.ч. пудра захар за овалване

Приготвяне: 150 гр от шоколада разтопете на водна баня заедно с кравето масло. Оставете да се охлади. През това време смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, сол, какао)и ги разбъркайте добре. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем до побеляване, докато се стопи захарта почти напълно. Добавете разтопения и охладен шоколад с маслото, ромовата есенция, ванилията и останалите 100 гр шоколад – натрошен и нарязан на много ситни парченца. Прибавете брашното и замесете меко тесто. На този етап то може да бъде лепкаво. Покрийте купата с тестото със стреч фолио и я забравете в хладилника поне за 2 часа, но най-добре е за цяла нощ. Когато тестото е добре охладено, то правете от него топчета с големината на едра череша или малък орех. Всяко топче овалвайте много добре в пудрата захар. Топчето трябва добре да побелее и да се налепи с пудра захар. Това е важен етап – не пестете захарта. Наредете топчетата в тава застлана с хартия за печене на разстояние около 4 см. едно от друго, понеже предстои да се надуят. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 8-10 мин. Топчетата трябва да се напукат и да хванат лека коричка отвън, но вътре да са меки. След изстиването те ще се стегнат. В никакъв случай не ги препичайте, защото след изстиването ще станат много твърди. Извадете, охладете и хапнете или съхранете в кутия. Да ви е сладко!

Идеи: Замесеното тесто, оставено в хладилник, може да издържи 3-4 дни без проблем, стига да е добре увито в стреч фолио или найлонов плик. Това би било удобно ако искате да направите пресни сладки за вашите гости (тогава са най-вкусни), но няма да разполагате с време в деня на събитието. Приготвеното от предишен ден охладено тесто, остава само да оформите на топчета, оваляте в пудра захар и изпечете, което ще ви отнеме не повече от 20-30 мин.

Ако искате можете да оформите топчетата и да ги замразите във фризера. Така могат да издържат и по-дълго и винаги ще имате под ръка бърз вариант за пресни и вкусни сладки. Остава само да ги извадите, да ги оставите малко да се отпуснат и да ги оваляте в пудра захар, след което да изпечете. Замразявайте топчетата наредени на табла във фризера и чак когато замръзнат добре ги съберете в найлонов плик или още по-добре в кутия, в която да чакат на студено някога да им дойде времето за размразяване и печене.

Автор: Елена Иванова