Ведь курица есть птица, дорогие товарищи, птица!..

14
Добави коментар
divino
divino

Не беше много отдавна времето, когато Москва охотно поощряваще руснаците да не смятат България за чужбина – „Курица не птица, Болгария не заграница!“ (Кокошката не е птица, България не е чужбина!“). Това е една успяла, богата и гостоприемна социалистическа държава, казваше Москва, там са братушки! Слънце, братя-българи и золотие пески, да здравствует и т. н.

 

Сега, когато българите погледнаха към света, вече не сме братушки. Снимката, която публикуваме, е от руския сайт „Сегодня.ру“ и трябва обективно да показва на руснаците докъде сме я докарали без братската помощ на Москва и Путин. Няма море, няма слънце. Познахте ли се на снимката, братя българи? – просълзен от съчувствие ни пита сайтът. Да би мирно седяло, не би чудо видяло: за какъв чорт избягахте от нас? Видяхте ли сега: затворихте си АЕЦа, свиха ви булгартабака, бензинът по евро и половина… На ви сега Запад, на ви демокрация. Прочее, твърди сайтът, всички българи искат към Русия, но политиците насила ги тласкат към омразния Запад. Вземете и вашия Захарий Стоянов – ами и той, проклетникът, иска да се гордеете с това, че след като ви освободихме от Турция, политиката ви се обърна срещу нас! Пък вие, братя българи, уж сте осем милиона, ама три милиона вече избягаха по чужбина да работят, нали?

Е, да. Избягаха – не три, а два, ама все пак избягаха. И не избягаха в Русия, а по света, уважаеми другари братушки… Докато бяхме братушки, ходеха и в Русия, ама на друго място не ги пускаха, помните ли? Свиха ни булгартабака, ама то ни е от акъла, не от Запада. А когато бяхме братушки, у нас кутия „Слънце“ вървеше по трийсет и две стотинки, а у вас същото „Слънце“ – по 12 копейки… А?

Както и да е. Тъжно е, но в доста неща сте прави… Ама точно вие не биваше да го казвате. Нали вървяхме след вас – „Пътят е начертан, целта е ясна: към комунизъм!“. Признайте: вие сменихте целта, объркахте пътя… Е пак ли след вас?

Както и да е, братушки… Вие пак идвайте – Золотие пески са си тук. И Руската църква си е в София, и „Александър Невски“ – и той си е там. Александър II Освободителя също си е на коня и следи за правилното поведение на политиците; ако не сте забравили – признателна България го постави там. И за Захарий Стоянов не се кахърете – виждате, че не станахме мукает да му направим паметник, а на Съветската армия направихме. Нали това казвам – всичко ни е от акъла… Идвайте, добре сте ни дошли, ама недейте с оръжие – стигат ни Альоша и Съветската армия. Ама като идвате, защо не си снимате паметниците, тоя нещастник на снимката къде го открихте? Той ли, той ли ви посрещна на Золотие пески, пред Руската или под Коня, скъпи братушки?

А, и да не забравя: кокошката все пак е птица.

В Украйна също.

 

Крим вече е част от Руската федерация, Приднестровието иска също
< Предишна

Ганкиното кафене: Путин, проф. д-р. доц. и т. н. Дюлгерова,…
Следваща >