Днес е международният ден на Франкофонията

13
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

/КРОСС/ На 20 март отбелязваме Международния ден на Франкофонията – празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие.

Международният ден на Франкофонията се отбелязва в 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в Международната организация на Франкофонията и в 14-те страни наблюдателки. Те представляват над една трета от държавите членки на ООН с над 890 млн. души население по целия свят, над 200 милиона от които говорят френски.

В основата на международната институционална Франкофония е създадената на 20 март 1970 г. Агенция за културно и техническо сътрудничество, прераснала по-късно в Междуправителствена Агенция по Франкофония, а понастоящем, след реформите, преминала в Международна организация на Франкофонията.

България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 г. по време на V-та франкофонска среща на върха на остров Мавриций.

Цялостната франкофонска дейност у нас се координира на един първи етап от Министерството на културата, а в последствие от 1995 г. насам от МВнР в качеството му на Национален координатор по Франкофония.

Министерството на външните работи на Република България ще се включи в отбелязването на Международния ден на Франкофонията през 2014 г. с различни културни и научни събития. На 21 март от 11.00 ч. в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт министър Кристиан Вигенин ще открие изложбата „Париж – приказна магия“. Представянето на експозицията – дело на Милена Йоич (България) и Ан де Колбер Христофоров (Франция) – е организирано от ДКИ към Министъра на външните работи, съвместно с арт галерия „Париж-Москва“ в София.

Денят на Франкофонията ще бъде отбелязан и с Международна конференция „Франкофония и граници“, която ще се проведе на 21 март, МВнР, Зала „България“ от 13.30 ч. Събитието ще бъде открито от министър Кристиан Вигенин и Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България.

Организатори на конференцията са Министерството на външните работи, Дипломатическият институт, Групата на франкофонските посланици в София, Френският институт в България, Българската секция на носителите на френския орден на Академичните палми, Екип „Е-гражданственост“ на Нов български университет.

Конференцията е продължение на двете предходни: Франкофония и демокрация, организирана в Народното събрание на Р България на 20 март 2012 г. и Франкофония и дигитална гражданственост, организирана на 16 октомври 2013 г. в Министерството на външните работи на Р България по случай 20-та годишнина от присъединяването на България като пълноправен член към Международната организация на Франкофонията.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.