Как се слага тампон?

10
Добави коментар
devoyka
devoyka

Сигурно мисълта за употреба на тампони вместо превръзки ти се струва малко притеснителна? Нормално е – при повечето момичета е така, особено ако все още има въпроси, на които не знаеш отговора.

Какво са тампоните и как работят?
Тампоните, също като превръзките, са продукти използвани за абсорбиране на менструалното течение. Те са направени от мек памук, пресован в цилиндрична форма с цел да може да бъде поставен по-лесно във вагината. Тампонът абсорбира менструалното течение и кръвта преди те да напуснат тялото. Тампоните се произвеждат в различни размери и капацитет и могат да се купят във всяка аптека или голям магазин.

Какъв размер тампони ти е необходим?
Хубаво е в началото да започнеш с малък размер тампони за да свикнеш с поставянето им. Обикновено тампонът се поставя, когато менструалното течение е от умерено до силно – така тампонът се плъзга по-лесно в тялото.

Как се слага тампон по най-лесния начин?
Следвай няколкото прости стъпки описани по-долу. Запомни, че колкото по-отпусната и спокойна се чувстваш толкова по-лесно ще бъде поставянето на тампона. Когато се притесняваш, мускулите ти се стягат и това усложнява поставянето на тампона.

Инструкции за поставянето на тампон:

При първото поставяне е най-разумно да използваш тампон с апликатор. Честно казано с апликатор е доста по-лесно и чисто, а и никога не се съмняваш дали тампонът е на правилното място.

Преди да започнем искам да се уверя, че знаеш точно къде трябва да поставиш тампона. Тампонът трябва да се постави в отвора на вагината. В началото би било удобно да използваш огледало за да се увериш, че знаеш точно къде трябва да поставиш тампона.
В описанието на вулвата има приложена схема на органите. Отворът на вагината се намира между уретрата (изходът на пикочопровода) и ануса.

Измий ръцете си със сапун. Със сухи ръце отвори тампона. Съвсем нормално е при първото поставяне да се чувстваш малко нервна. Ако изтъвеш тампона на земята, не се скъпи – изхвърли го и си вземи нов.
Седни или застани в удобна позиция. Някои жени предпочитат да стъпят с единия крак на земята, а с другия на нещо високо (табуретка, седалката на тоалетната чиния). Други предпочитат да седнат на земята или да легнат. Намери най-удобната за теб позиция. Тампонът се държи с пръсти така както държиш писалка. Хвани апликатора за през средата (където тънката тръбичка влиза в по-широката). Увери се, че от другия край въженцето пада свободно и сочи извън тялото ти.
С другата си ръка разтвори срамните устни и позиционирай тампона във вагината (виж видеото по-долу)
Внимателно постави апликатора във вагината. Когато пръстите ти достигнат тялото вече си на достатъчна дълбочина. В тази позиция по-широката тръбичка трябва да е напълно в тялото.
След това с показалеца избутай тънката тръбичка, така че да влезе в голямата. Тя ще избута тампона точно там където трябва да бъде.
Леко издърпай двете тръбички (апликатора), така че въженцето да остане да виси извън тялото. За премахване на тампона (след 4 часа) просто издърпай въженцето.

Ако тампонът е поставен правилно не би трябвало изобщо да го усещаш. Ако имаш усещания, най-вероятното обяснение е, че не си го поставила достатъчно навътре във вагината. Ако това се случи, най-разумно би било да го издърпаш и да поставиш нов тампон. В началото може да ти трябват два-три опита докато свикнеш, така че вместо да се ядосваш просто се отпусни.

Ако все пак не успееш след няколко опита…
Спри да се нервираш и си сложи превръзка. При следващия преглед при гинеколога обясни, че имаш някакви затруднения. Една от причините е, че в химена ти има твърде малък отвор, който предотвратява поставянето на тампон. Въпреки широко ширещата се заблуда, че девствено момиче има напълно здрав химен, реално едва около 2% от момичетата могат да имат проблем с поставянето на тампон по тази причина.

За да не пробваш „на сляпо“ може да използваш малко огледалце и някакъв лубрикант.

Имаш ли въпроси за тази статия?

By Даниела Панова on 23.03.2014   /   Тялото