Страстно фламенко и огнени танци покориха София

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Със страстно фламенко и огнени танци от Севиля Испанският национален балет покори за втори път българската публика в изпълнената до краен предел зала 1 на НДК.

 

Две години след първото си гостуване в София виртуозните танцьори отново пренесоха зрителите в слънчевата си родина и ги накараха да следят със затаен дъх всяко тяхно движение. Подът на сцената се нажежи до червено под огнените стъпки на балетистите, които пресъздадоха фламенкото в най-чистия му вид с постановката „Грито“. Взрив от емоции, пресъздадени с поглед, изражение на лицето и страстни движения на тялото, така най-кратко може да се определи всеки един танц в тази първа част от спектакъла в индивидуално, дуетно или ансамблово изпълнение. Пищните костюми, някои от които тежащи цели 15 кг заради дългия шлейф, потракването на кастанетите в огнения ритъм на танца и великолепната музика на живо в изпълнение на седем изключителни инструменталисти превърнаха „Грито“ в истинска наслада за сетивата.

Във втората част от спектакъла „Севилска сюита“ балетистите потопиха зрителите в атмосферата на южния испански град. Под сиянието на севилската луна, която символично изгря на сцената, те разказаха чрез уникалните изразни средства на традиционния испански танц 11 истории за любов, страдание, копнеж и борба на тореадора с непокорния бик. Всяко едно изпълнение на страстните испанци беше посрещано с бурни аплодисменти и викове браво от зрителите, а малко преди последното падане на завесата всички бяха на крака, за да изразят подобаващо признателността си за незабравимия спектакъл. Той започна с минута мълчание в памет на бившия испански премиер Адолфо Суарес, който почина в неделя.

Вече 35 години Националният балет на Испания популяризира фламенкото – танц, който е под закрилата на ЮНЕСКО и е обявен за ценност на човечеството. Той е смятан за най-добрия посланик на испанската култура по света. Балетът има награда за най-добро чуждестранно шоу в нюйоркската Метрополитен опера, в Япония получава Награда на критиката, в Мексико Сити – приз за най-добър спектакъл на Bellas Artes театър. През 2008 г. и 2010 г. Националният балет е удостоен с „Награда театро де Рохас“ за най-добро танцово изпълнение, а през август 2010 г. Международният фестивал „Cante dе Las Minas La Unión“ му присъжда извънредна награда заради великолепния начин, по който съхранява и разпространява фламенкото.

Към статията няма коментари. Напишете първия.