Биволско мляко – чудо на природата

15
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Биволското мляко има и друго име и то е чудото на природата. Най-ползотворно е киселото биволско мляко. То е изключително ценен продукт с висока хранителна стойност и безброй положителни свойства.

Днес лидер на пазара на млечни продукти е кравето мляко. Въпреки това обаче биволското мляко не бива да остава пренебрегнато и все по-често трябва да присъства в менюто ви.

В биволското мляко се откриват огромни количества протеини и млечни мазнини, които го превръщат в незаменим биологичен продукт. Истинската автентична моцарела от Италия се произвежда именно от това мляко. В него се наблюдава уникален синтез и перфектно съотношение на наситени и ненаситени мастни киселини.

Аминокиселините в това мляко са в пъти повече, отколкото в яйцата. Благоприятно е съотношението висока хранителна стойност – ниска калоричност както в прясно, така и в преработено състояние.

Биволското мляко е изключително полезно за здравето. В него се съдържат витамини А, Е, D и С. То поддържа имунната система и дава сила. Често се препоръчва на болни от левкемия, млечна алергия от други видове млека и др.

У нас биволовъдството се развива още от 7 век. Биволите са много устойчиви към заболявания. Те не боледуват от Луда крава, рядко от туберкулоза, бруцелоза и т.н.

Интересен е и фактът, че след проведените изследвания след аварията в Чернобил се оказва, че именно биволското мляко е с най-ниско съдържание на радиоактивни елементи. То притежава висока устойчивост на радиационни влияния.

Биволското мляко превъзхожда редица храни както от растителен, така и от животински произход със своя уникален състав, ценни хранителни и лечебни качества. То има ниско съдържание на вода и е два пъти по-маслено и по-гъсто от кравето. Протеина в него има повече глобулини и албумини. По-белият му цвят се дължи на липсата на каротин в него.

Освен заради вкуса си, биволското мляко се яде за подобряване на апетита. То подобрява обмяната на веществата и понижава лошия холестерол, пази от анемия и засилва имунитета.