Какво е марокански тажин и как се прави ?

10
Добави коментар
yurix
yurix

Мароканският тажин (Tajine или Tagine) е древно берберско ястие, известно в Северна Африка. Методът, покойто се приготвя е много практичен в горещите райони, където водните запаси са ограничени. Това е така, защото конусовидния капак на тажина създава конденз, връща изпарената течност от продуктите обратно в съда и реално е необходимо минимално количество вода, за готвенето на месо и зеленчуци. 

Тажина е бавно варена пикантна яхния, обикновено направена с месо или риба в комбинация със зеленчуци или плодове. За приготвянето на тажин се използват също типични за района подправки (джинджифил, кимион, куркума, канела, шафран), ядки и сушени плодове. Мароканските тажини се се сервират с кус-кус или хляб.

Приготвяне на традиционен марокански тажин в райската долина (Paradise Valley), Мароко

Името на ястието идва от това на глинения съд, в който се приготвя. Традиционния марокански тажин се изработва изцяло от естествена глина, като понякога могат да се намерят и от стъкло. По начинна, по който се приготвят различни ястия и вида на изработка на самия съд, традиционният марокански тажин наподобява българските гювечета.

Мароканският тажин се състои от две части: основа, която е плоска и кръгла с ниски страни и голям конусовиден капак, който е се поставя в долната част по време на готвене. Има както големи тажини, подходящи за няколко човека, така и малки персонални такива.

Може да приготвите тажин в обикновена фурна, на газ или на върху печка, но традиционния метод на готвене на тажин е върху дървени въглища.

Тажина, който виждате на снимката се приготвя изключително лесно, по следния начин. В предварително загрят тажин се слага олио, лук, месо, картофи, моркови, тиквички и подпавки. След това захлупвате капака и чакате докато стане готово. Фасулска работа, с която може да се справи дори най-лошата домакиня:)

Традиционен марокански тажин

Бон Апети! Ако знаеш някое друго, типично за Мароко или северните части на Африка астие ще се радвам да споделиш с мен някоя интересна кулинарна тайна

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея. Latest posts by Адриана (see all)

Категории: Африка, Идеи, Любопитно |
Етикети: Гастро туризъм, Мароко |

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.