Руслан Мъйнов и Зоната

6
Добави коментар
dimitrov2222
dimitrov2222

Руслан Мъйнов и Зоната

„Свалих 25 килограма за една година“, похвали се Руслан Мъйнов в студиото на Би Ти Ви. За него това е равно на подвиг в мирно време, защото стремежът му да отслабне от години не бележи трайни успехи. “Предразположен съм към тежка категория, защото майка ми е пълничка, а и винаги ядяхме много пържено и мазно”, обяснява комикът. После слага ръка на сърцето си и признава – тествал е какви ли не трикове, но до падението да спортува няма да опре.

“В тайната да определям сам собственото си тегло ме светна шефът на синдикатите на “Лукойл” Минко Минков. Видях го на едно наше мероприятие – отслабнал 30 кг. И не само втален, ами жизнен, усмихнат, щастлив,а не посинял и каталясал от глад, който мрази целия свят. Бях чувал преди това за “Зоната” и като видях насреща си лъчезарен човек, пълен с енергия и живот, стопил 30 кила, се зарибих…”, разказа пред “24 часа” комикът.

Мъйнов обаче не се пуснал към стръвта веднага, а за всеки случай между няколко кила пържоли попитал още тук-там запознати с храненето. И накрая, като взел книгата, се зарибил като шаран на торен червей.

Извън майтапа казва: “Отговорно и дебело подчертавам – това не е диета, а начин на хранене. Защото не се лишаваш от нищо, няма забрани – това не яж, онова не яж. Всичко е въпрос на комбинация кое с кое ядеш. Отразява се прекрасно на здравето, а отслабването идва като бонус. Ако пък си под необходимите килограми – ще ги качиш. Защото идеята е да се вкарат хормоните в баланс чрез храненето.

Руслан Мъйнов стартира програмата “без румени бузки” в средата на миналия октомври. Казва: “Не е проблем да се храниш така, то ти става навик. Но вече имаш нормален живот. Всичко е описано в книгата. Купуваш си кантарче, вземаш делителна чаша да мериш течности и си ти. Нито е сложно, нито се отделя повече време. Всичко е шест, когато теглото може да се координира.”

Усеща се понякога, че е станал като подвижна реклама на този вид хранене. Доволен е, ако съветите му биха помогнали на някого да се чувства нов човек. Това обаче не става бързо, както всеки иска. “Нямам спомен кога дойде резултатът с килограмите, но със сигурност отслабнах не за месец, а за много по-дълъг период. То си е постепенен процес. Можеш да отслабнеш рязко, ако правиш някаква диета. Но тук идеята е не да свалиш 30 кила, да ти увисне кожата, да ти се разтреперят коленете и да не знаеш какво да правиш, а после да качиш два пъти по толкова.

При “Зоната” се храниш нормално, въпросът е да вкараш храната в пропорциите и тогава започваш естествено да сваляш килограми. Мъйнов чул, че има нещо публикувано в интернет по темата, но информацията там била доста объркана, защото с малко думи се обяснявало за много неща и хората не знаели какво да правят. Номерът в този начин на хранене е да се балансират протеините с въглехидратите и мазнините, да се спазва съотношението между инсулина и глюкагона. (Глюкагонът е един от трите основни хормона, пряко свързан с обмяната на въглехидратите в организма. Той помага за разграждането на гликогена в черния дроб и така повишава нивото на кръвната захар. Инсулинът пък действа обратно, той е единственият хормон, който намалява нивото на кръвната захар – бел. ред.)

Мъйнов го обяснява простичко – като приемаш въглехидрати, те произвеждат в организма инсулин. А богата на протеини храна стимулира отделянето на хормона глюкагон. Идеята е те да бъдат в баланс, защото, когато едното е в повече от другото, започваш да трупаш килограми. За комика най-важното е, че в храненето няма забрани.

“Този режим не ме лишава от нищо, няма табута. Ядеш всичко, каквото искаш. В книгата има таблици и виждаш коя храна какво съдържа повече – въглехидрати, протеини или пък са смесени. Таблици ориентират по колко от какво трябва да ядеш. Няма табута. Пие ти се вино – пиеш!

Вярно, алкохолът има калории. Но ти не броиш калориите, в този случай броиш въглехидрати. Слагаш срещу тях протеини и си “шест”.

Равносметката от октомври досега е видна отвсякъде, особено ако в скечовете на “Комиците” застане до Любо Нейков: Вярно, отслабнал съм 24-25 кг. Но най-важното е, че се чувствам жизнен, щастлив и с апетит”, заключи вчера Мъйнов.

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1544632