Най-добрите йога асани за плосък корем и тънка талия – Edna.bg

2
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Здравейте, приятели на здравословния начин на живот! Аз съм Светла Иванова и в Edna.bg ви представям поредица от йога упражнения (т.нар. асани), които ще ви помогнат да сте в добра физическа и психическа форма. Занимавам се с ха-та йога, която е част от раджа-йога близо 20 години. Имам два издадени диска: „Моята програма – йога за бъдещи майки“ и „Моята програма – йога за възстановяване след раждане“. Водя курсове по класическа йога.

Йога е за всички без ограничения във възрастта.

• Изпълнявайте упражненията бавно и без напрежение.

• Ако почувствате дискомфорт, прекратете за малко или се консултирайте с лекар. Можете да практикувате у дома, в офиса или сред природата, на удобна постелка, килимче или директно на земята.

• Важно е това да се случва най-малко 2-3 часа след хранене.

• Облеклото ви трябва да е удобно и леко, а краката ви е желателно да са боси.

• Загрявайте преди всяка програма – раздвижване на тялото, кръгове с главата, кръста, глезените, приклякване и т.н. като във фитнес зала или с първия комплекс от „слънчеви упражнения“, които ви препоръчвам.

Светла Иванова

• Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания в началото, като се опитвате да се отпуснете и да не мислите за нищо друго, за да се настроите за йога-практиката, която ви предстои.

• По време на йога практиката, дишайте дълбоко и равномерно, през носа. 

​• След всеки отделен комплекс, релаксирайте. Легнете по гръб и се опитайте да отпуснете всички мускули. Останете така, колкото ви е приятно или според времето, с което разполагате. По възможност, слушайте релаксираща музика, звуци от природата или просто се наслаждавайте на тишината.

Желая ви приятни занимания в моята компания и добри резултати!

* * *

Поддържането на корема плосък и талията тънка е важно. Не само, защото ще изглеждаме добре. Отпуснатите коремни мускули (освен ако не сте родили скоро) и коремчето са предпоставка за увреждане на органите в коремната кухина. Следващите йога асани ще ви помогнат да избегнете или коригирате това.

Преди да преминете към тях, загрейте. Подходящи са „слънчевите упражнения“, които ако се изпълняват дори самостоятелно всеки ден, също намаляват обиколката на талията.

Започнете с поза „лък“. Тя не само влияе добре на тлъстините при корема и талията, а и на перисталтиката, стомашно-чревните проблеми и др.

Легнете по корем, сгънете краката в коленете и хванете с ръце глезените. Повдигнете колене от пода като едновременно придърпвате с ръце глезените и повдигате главата и гърдите. Задръжте 5-15 секунди като дишате нормално.

Релаксирайте за кратко, като легнете по корем, главата да е отпусната на едната ви буза, а ръцете до тялото ви.

Повдигнете ханша, като се подпирате на длани и ходила, докато тялото ви образува триъгълник. Дръжте краката и ръцете изпънати, главата в права линия с тях. Опитайте се да стъпите на цели стъпала. Задръжте в позата до минута, като разтягате гърба и дишате нормално. Тази поза подобрява кръвообращението и заздравява коремните мускули.

Отново релаксирайте за кратко, като легнете по корем, главата нека е отпусната на другата ви буза.

Седнете с раздалечени и изпънати крака. Наведете се първо към десния, после към левия крак. После повторете, като поставите дясната ръка до десния крак, а лявата да минава над главата ви. Наведете се отново, като се стараете да се сгънете този път точно настрани, докъдето можете. Задържайте в двете посоки по 10-20 секунди.

Съберете краката, изпънати един до друг, изправете гърба, повдигнете двете ръце нагоре се наведете напред, издишайки, докъдето можете и не изпитвате болка. Това е „главоколянна поза“. Задръжте в нея, колкото ви е приятно, но не повече от 30 секунди за начало. Постепенно удължавайте времето до 3 минути дневно. Позата укрепва коремните мускули, премахва тлъстините и е полезна за всички вътрешни органи.

Главоколянна поза – лесен вариант

Главоколянна поза – труден вариант

Завършваме с асаната „лодка“, която стопява всички тлъстини при корема и талията.

Вдишвайки, повдигнете краката и торса едновременно, задръжте ръцете и краката изпънати.

Останете така, колкото време издържите. Придържайте корема стегнат и дишайте нормално. Нека не ви притеснява, ако тялото ви трепери.

Може да усложните упражнението, като направите ножици с ръцете и краката.

Разгледайте и вариантите на поза „свещ“, в комплекса „как да се освободим от любовните дръжки“. Изпълнението им е също много ефикасно за понижаване на теглото и отслабване в коремната област. Може да ги добавите в този комплекс.

* * *

Скъпи приятели, каня ви на моя курс по класическа йога. Занятията се провеждат всяка неделя – от 17 и 19 часа и всяка сряда и понеделник – от 19 часа (на свещи). Уютната ни зала се намира в квартал Изток, балетно студио ОДЕТ, на улица „Латинка“ 5. На 2-5 минути пеша от х-л „Плиска“ и кино „Изток“, и 10 минути пеша от метростанция „Жолио Кюри“. Носете си само удобни дрехи, постелка (ако не желаете да ползвате нашите) и добро настроение. Е, ако не е такова, ви обещавам, че ще стане! Цената е 10 лв. за еднократно посещение и 5 лв. с карта за 12 поредни посещения (60 лв).

Занятието включва час и половина програма от йога асани, дишане и релаксация. Групата е подходяща за всички, които искат да поддържат добрата си форма и здраве с йога – и начинаещи, и средно напреднали, и напреднали, защото показвам както лесен, така и труден вариант на позите. За повече информация, посетете Фейсбук страницата: yogatime.

Ще се радвам да правим йога заедно!

Очаквам ви!

* * *

Следващият вторник очаквайте видео с демонстрация на техниката как да дишаме правилно при изпълнението на различните асани.

Пишете на Светла Иванова на [email protected].