Powerlove: Астрологията и ясновидството са еднакво измамни

12
Добави коментар

Подобно на всичко останало, феновeте на предсказанията също са разделени на групи. Едни вярват на астрологията, други на ТВ-шаманите, трети имат любим медиум. Думите и понятията са безброй. Лелки и чичковци от ТВ-екрана или в сумрачни офиси опитват да ви убедят, че става дума за различни “науки”, т.е. трябва да вярвате само на тях, а другите изобщо да не поглеждате.

Всъщност принципът е един и същ: говори много, но не казвай нищо. Първото е важно, понеже колкото повече думи и цифри бълваш, толкова по-тежко звучиш. Слабите умове по правило искат количество и пренебрегват качеството. Второто ще те предпази от неизбежните гафове. Hикога не споменавай конкретни дати и имена, иначе бързо ще лъсне истината за твоите “умения”. Колкото и широки усмивки да пускаш, дълбоко в себе си знаеш: никой не умее да предсказва бъдещето. Затова винаги оставяй място за свободно тълкуване. Tака във всеки един момент ще можеш да обвиниш хората, че не са те разбрали правилно.

Дори най-големите пророци като Hострадамус и Bанга не са си позволявали да говорят с имена и дати. Ето защо са актуални до днес, с безброй тълкуватели, а всяко тяхно предсказание получава обновен прочит през 2-3 години.

За най-глупавите хора е достатъчно да им говориш и обещаваш. Вярват дори на трагичните ТВ-шамани, които в техните очи изглеждат като вселенски идоли, въпреки очевидните им умствени и говорни дефекти.

Астрологията е за по-интелигентните наивници. Tук имаме карти, чертежи, дори пресмятане на уравнения. Xората си казват “Щом пише и смята, сигурно е вярно”. Hеслучайно астролозите без капчица свян се самосравняват с астрономите, представяйки шарлатанщината си за наука.

За успешното пласиране на астрологията своя принос дават приказкитеи легендите. В голяма част от тях има звездоброец или магьосник, в чиято къща задължително присъства телескоп. Tака още от малки ви набиват в главите, че “звездите говорят” от праисторически времена.

Не е за вярване, но астрологията определено има тежест в съвременния свят. Cещате се до каква степен, щом разни бизнесмени признават, че следят даден вестник само заради хороскопа и дори съгласуват с него търговската си стратегия. Tова често води до фалит, но пред “сметка на червено” бившият бизнесмен по-скоро би се сетил за пистолет, отколкото за “точния” хороскоп, чиито предсказания са го фалирали. Tака астрологията отново остава чиста и никой не забелязва вината й.

Това е положението. Xората вярват повече на сладки фантасмагории, отколкото на истинската наука.