Как да изберем идеалното колело за детето? – Сладко бебе

18
Добави коментар
Sladkobebe
Sladkobebe

Как да изберем идеалното колело за детето?

Решили сте да подарите на малкия палавник щастливо детство, като му изберете колело? Чудесно! Чакат го много приключения и незабравими спомени с новия му приятел. Но остава въпросът откъде да започнете и как да изберете идеалното колело за Вашето дете; това, което ще се впише максимално във Вашите изисквания за сигурност, стабилност и добри технически параметри, и тези на малчугана – за естетичната страна на монетата.     Ние, екипът на „Сладко бебе”, сме съпричастни към Вашите вълнения и ще се опитаме да Ви насочим приятелски към подходящия велосипед и да улесним избора Ви с тази, надяваме се, полезна статия.

Приятелски съвети от „Сладко бебе”     Когато започвате да възпитавате Вашето дете в любовта към колоезденето, е необходимо да изберете подходящия за височината и възрастта му велосипед. Съвета ни е да не бързате да  купувате по – голям велосипед, въпреки че знаете, че детето ще порасне бързо. По този начин можете да развалите цялото удоволствие, ако детето не се чувства комфортно на колелото си.     Кой е правилният размер? Този, при който Вашето дете може да застане над хоризонталната тръба на рамката и с двата крака е стъпил на земята. Важното е детето да се чувства удобно и да може да контролира велосипеда по всяко време. Това е и един от най-добрите начини да се гарантира неговата безопасността. При управлението на по – голям и тромав велосипед, риска детето да загуби контрол над него и да претърпи инцидент е много по – голям.     Когато избирате велосипед обърнете внимание на каплите  – двустенните алуминиеви шини са по – здрави и издържливи. Седалката и кормилото трябва да са приблизително на една и съща височина. Ако седалката е разположена много ниско, при каране детето ще управлява с повдигнати лакти, а по този начин сигурността му е застрашена. Това е изключително важно особено , когато по улицата има неравности и препятствия. От друга страна, ако седалката е разположена много високо, тежестта на тялото пада изцяло върху ръцете. По този начин детето ще се изморява по-бързо. Вече повечето производители монтират V-brake спирачки, които са по – сигурни.

    Закупувайки детски велосипед, знайте, че той ще се използва повече от едно лято. За това ви съветваме колчето на седалката и кормилото да бъдат регулируеми. Така детето ви ще може да използва велосипеда по-дълго време. Добре е регулирането на кормилото да става напред и назад – това ще повиши чувството за удобство на вашето дете.     В случай че детското колело е с цял предпазител на веригата, това ще предотврати закачане на дрехите по време на колоездене. За майките това е предпазител и от излишно пране на масло, пръски от кал и нечистотии по детските дрешки.     Особено при избора на първо колело, вземете  такова, в комплекта на което са включени помощни колелца. Така детето Ви ще се чувства сигурно и неуязвимо до момента, в който свикне с новата си придобивка , задобрее  в карането на колело и се почувства сигурно да опита да контролира баланса на велосипеда. Удачно е помощните колелца да се премахват при необходимост, за да може именно тогава малчуганът да поеме пълния контрол върху колелото.

Подходящ размер.     При избора на велосипед за деца има много възможности, сред които можете да избирате. Какъвто и велосипед да изберете, най – важното е той да е съобразен с ръста му. Когато пазарувате, имайте в предвид, че размерът при детския велосипед се определя спрямо размера на каплите , а не от размера на рамката. Най срещаните размери на колелата са 14″, 16″, 20″ и 24″. Подходящия размер за вашето дете е този, при който се качва спокойно на колелото си и краката му да стигат до земята.     В табличката по-долу са дадени приблизителната възраст и ръст на детето и съответният размер на колелото (според големина на гумата), който е подходящ за него. Тези стойности не бива да се абсолютизират, а да се приемат като препоръка към ориентирането на родителя в избора на колело. Стойностите имат насочващ характер и определен диапазон, в който варират, поради различното физическо развитие на децата и индивидуалните им характеристики.

    Велосипедите с колела от 12 до 16 инча, притежават допълнителни помощни колела, с чиято помощ децата, които не знаят да карат, ще се научат по – лесно . Велосипедите с колела 20 и 24 инча са направени така, че детето да може да управлява велосипеда спокойно. Те са оборудвани и с механизъм за превключване на скоростта и със спирачки тип v-brake.

Балансиращите колела – алтернатива на 12” колела за деца до 4г.     Преди децата стандартно започваха своето обучение на 12 инчови  велосипеди, снабдени с помощни колела. Напоследък колелата без педали станаха изключително популярни  и промениха тази традиция. Обикновено седалката им е разположена по – ниско, така че на детето да му е удобно докато балансира колелото. Задвижването се извършва посредством избутване на колелото на напред от детето с краката, без да използва педали. Експертите препоръчват колелата без педали защото те научават детето на баланс върху две колела, умение което никога не могат да придобият чрез използването на помощни колела. Практиката показва, че използвайки колелата за балансиране децата много по-лесно се научават да управляват стандартен велосипед. Единственият им недостатък е високата цена.

    Балансиращите велосипеди са подходящи за децата между 2 и 5 години. За забавленията с тях детето не се нуждае от обучение. Голяма част от децата просто сядат и започват интуитивно да се отблъскват с крачетата напред. Преди да се е развила необходимата координация и умение за баланс детето “ходи” седнало на колелото. С времето краката започват да се използват за отблъскване и задвижване на колелото и по-малко за баланс. По този начин се развива умението им за контролиране на скоростта и спиране чрез крака.     Детските балансиращи колела са леки и удобни за пренасяне. Повечето модели са с каучукови гуми за по-меко возене с размери 10-12.5 инча и удобни седалки, които се регулират на височина.

Цвят и дизайн – любов от пръв поглед.     Ако децата можеха сами да избират колелетата си, вероятно щяха да се спрат на първото, което им хареса на външен вид. За да приемат велосипеда като подарък и добър приятел, с който с удоволствие ще общуват занапред, съобразете се и с предпочитанията им, доколкото не противоречат на желаните характеристики на колелото. Много от моделите велосипеди предлагат различни цветови комбинации (розово колело за момичетата и синьо – за момчетата например). Едни колелета са с по-спортен дизайн, малко по-груб дори, който би допаднал вероятно на активните момчета, а други въплъщават в себе си нежност, елегантност  и грация – които може би ще спечелят кокетните момиченца. Освен полезно, направете колоезденето на детето си и приятно, за да изпитва само необходимост  от него и да не го приема като насилствено му наложено.

Специфични съвети за ключовите възрасти при избора на колело:

    Възраст от 2 до 5 години

За тази възраст е хубаво да се взимат индивидуални решения, защото нивата за баланс и координация се различават значително. Ако детето е само на 2 – 3 години избора да купите триколка не е най – добрия, защото едва след година няма да можете да я използвате. За тази възраст са идеални двуколесните  велосипеди с прикрепени колела. Много от децата между 4 4 и 5-годишна възраст са готови да приемат предизвикателството да управляват своят велосипед. Най-малките велосипеди имат 12-инчови  колела и обикновено са с педали, които се въртят на обратно  или със спирачки на педалите, т. нар. „контра“ спирачки.

    Възраст от 4 до 8 години

    Правилния размер за голяма част от децата на тази възраст са велосипедите с 14″/16″ капли . Бъдете внимателни с велосипеди, които имат само ръчни спирачки за тази възраст, защото повечето деца имат проблеми с тях – нямат правилната координация и не умеят да ги използват достатъчно добре. Можете да проверите дали детето е готово за използването му, като изпробвате дали може да смачка тенекиена кутия от бира(кен ) с една ръка например. Ако успее – е издържало теста и съответно – готово да се справи и с ръчните спирачки.     За по-големите дечица (на 4-5 годинки) е подходящ велосипед, който след като бъде закупен, към него лесно могат да се прикрепят помощни колела, а когато детето свикне с пазенето на равновесие, да се премахнат. Каплите  на велосипедите за тази възраст обикновено са с диаметър 16”.

    Възраст от 6 до 9 години

    За децата навърши 7-годишна възраст, велосипедът може да се избере по ръста. Например при ръст от 150 см  на детето потърсете велосипед  с диаметър на колелата от 24”.     Колоезденето е момент на наслада, натрупване на запаси от здраве и приятни емоции, създаване на нови приятелства, защо не и първият обучителен  момент в живота на детето Ви. Надяваме сме да сме помогнали за важния избор – кой е специалният велосипед, с който мъникът да сподели всичко това. Разгледайте детските велосипедите, които предлагаме. Сред тях може да е този който търсите.

С богатият набор от велосипеди на сайта на Сладко бебе се надяваме, че ще успеете да намерите идеалното колело.