Галиче и околността треперят от сина на кмета Ценко Чоков

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

В село Галиче от години командвал кметът Ценко Чоков – по собствени правила, за които Районният съд във Враца например му дава година и половина условно за това, че пребил жена, съобщава bTV.

Пред съда се жалва и багерист от ВиК – също пребит.

„Защо трябва да се чувствам като престъпник, след като правя нещо, което някой трябва да направи? Пистолет не ми дават – казват – тоя си бил, оня си бил. Но защо съм го бил?! Защото те не си вършат работата. Ако те си бяха свършили работата от народната милиция, аз нямаше да се занимавам. Аз съм много доволен от себе си. И не ми пука”, казва още Чоков в началото на октомври 2011 г.

Дванайсет години след първите сигнали за побои и синът на Ценко Чоков гради подобен авторитет, разказват хората в Галиче.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1,20 до 4,80 лева – вечеи с SMS

17-годишният Мартин и компанията му биели в Галиче, Алтимир и Бяла Слатина. Последният случай е с пребито момче от ромската махала в Галиче – инцидент, който местните са решили да потулят. „Милен не е бит, Милен го няма тук и това е”, казват в квартала. „Човек ще умира тука, заклевам се, ако след два дена няма тука погребение”, страхува се майката на младежа.

Една друга майка, но в Бяла Слатина също е виждала сина си в безпомощно състояние – след побой в дискотеката. Знае, че синът е бил пребит от кметското дете Мартин и компанията му – заради момиче. „Удрят го с бокс, той пада и започват да трошат бутилки в главата му. Големият ми син веднага с колата го кара в Бърза помощ, аз отидох в 2:30 сутринта”, разказва Ирена Митева.

При боя в дискотеката един охранител е намушкан с нож. В опит за убийство е обвинен по-големият син на Ирена – тя твърди, че обвинението се крепи само на свидетелските показания на тримата младежи от Галиче и двама охранители, които според думите й въобще не били в дискотеката.

За да падне обвинението срещу сина й, тя разказва, че е получила оферта – да плати 35 000 лв. Отказала и последвал палеж – подпалили семейното заведение.

„Обадиха се съседите, че заведението гори. Спряла е черна кола, слезли са три момчета, полели са и са си тръгнали. Има го и на охранителните камери. На кмета синът му кара черен „Мерцедес”, но дали колата е същата, не мога да знам”, разказва Митева.

В Алтимир бой от сина на кмета Ценко Чоков е ял един от Тинчовците – така наричат тук фамилия земеделски производители. Възрастна жена разказа за още няколко случая, включително и за побой над нейния внук Веселин на рождения му ден в местно заведение, в което поискал да влезе и синът на Ценко Чоков, но след отказа на Веселин, той го пребил.

На разказа на възрастната жена противоречи братовчеда на пребития – Цветан Тинков. „Ако главата му е била разбита, да си е извадил медицинско, да е завел веднага дело. Нема такива работи”, категоричен бе Цветан Тинков.

Извън кадър Цветан казва, че си е решил проблема с кметския син. От публикация в местното издание „Враца онлайн” става ясно, че отговорът на Тинчовците от Алтимир бил наказателна акция срещу бодигард на Мартин Чоков. Според местни земеделски производители кметът Ценко Чоков иска земите им, затова позволявал на сина си да тормози физически и психически хората с имоти.

В Галиче пък родители се притесняват да изпращат децата си в училището, където учи Мартин.

По телефона Ценко Чоков отрече 17-годишният му син да шофира, отрече и да е пребивал момчета. „Това, че на вас това ви е работа, не означава, че аз трябва да си оставя сеитбата. Какво като съм кмет – аз съм кмет, ама съм и земеделец сега”, коментира Чоков.

Хората от Галиче, Алтимир и Бяла Слатина се страхуват за живота и домовете си. „И да се оплачем на тая полиция, тя не взима никакви мерки”, казва един от пострадалите след побой.

Венислав Николов от Бяла Слатина – 22-годишен студент по право в УНСС, преди ден е свалил гипса от счупената си ръка, а през март е останал пет дни в болница след пореден побой от сина на Ценко Чоков, който станал в местна дискотека.

„И двата пъти боя стана в дискотеката. Охраната ни раздели, един от охраната удари брат ми и му счупи носа. Охранителят каза: „Като сте такива мъже, излезте навън да се разправяте!” Охранителят даже няма документ да упражнява тази професия”, разказа младежът.

Венислав твърди, че боят не е заради момиче и той не е провокирал сина на Чоков. Младежът е станал свидетел и на палежа на семейния магазин след палежа на заведението им в Бяла Слатина миналата година. „Първият палеж беше точно преди празника на града на 3 август, след първия побой. Вторият беше сега през март. Видях втория палеж, чух счупване на прозорец и видях единия извършител, видях номера на колата – беше софийска регистрация, казал съм номера”, обясни Венислав Николов.

„Аз отидох на разпит в полицията след втория побой. Записаха телефони и ЕГН-та на мои приятели. Без да пращат призовки на свидетелите, ми казаха да пратя приятели да разкажат. Един приятел ми каза, че са били заплашени веднага след това по телефона”, обясни Венислав.

„В РПУ-то в Бяла Слатина говорихме пред дознателката Марина. Аз се качих в стаята и тя каза – с твойто дело повече няма да се занимавам, пращам го във Враца. Изглеждаше много притеснена”, обясни още Венислав, който предполага, че списъкът с данните на приятелите му, свидетели на побоя, е стигнал до хора на Ценко Чоков именно чрез нея.

По всички изброени случаи има образувани досъдебни производства, увери началникът на полицията в Бяла Слатина главен инспектор Боян Тасков. „В настоящия момент продължава работата по тях”, коментира накратко той. „Не вярвам от дознателката да е изтекъл списъкът”, каза той, без да изтъкне никакви аргументи.

„Работата по досъдебно производство е събиране на доказателства и аз искам да се обърна към гражданите, които са потърпевши или са свидетели на такива престъпления, да не се притесняват, а да казват какво са видели”, призова инспектор Тасков и изрази недоумение защо хората се притесняват да назоват извършителите на престъпленията пред органите на реда.

„Те трябва да повярват на органите на полицията, за да можем и ние да си свършим работата”, заяви шефът на полицията в Бяла Слатина, въпреки потвържденията за заплахи срещу свидетелите, за които става ясно от разказа на Ирена Митева.

„Спазваме реда в селото, спазвайки закона. Хората живеят в достатъчно спокойствие, с тяхна помощ можем да постигнем още”, каза още Тасков.

„Полицаите не се страхуваме – ако някой има данни за извършено престъпление, да съобщи. Няма да настъпят палежи, ще си продължим с постоянното полицейско присъствие в малките населени места”, увери главният инспектор.

Той не можа да отговори на въпроса как полицията не е заловила непълнолетния син на Ценко Чоков, докато шофира противозаконно, а хората от три села са го виждали многократно. „Ако лицето бъде установено да шофира – ние трябва да го хванем, и ще му бъдат съставени съответните актове”, увери Боян Тасков.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти