Телескопът „Хъбъл“ засне красива комета, която ще се размине на косъм с Марс

19
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Кометата „Сайдинг Спринг“, заснета от „Хъбъл“ на 11 март. Снимка: NASA, ESA, and J.-Y. Li (Planetary Science Institute)

Телескопът „Хъбъл“ засне красива комета, която е на път да се срещне с Марс и да премине покрай нея на изключително малка дистанция.

На 19 октомври космическата гостенка ще прелети толкова близо до планетата, че според учените е възможно да повлияе на апаратите на орбита около нея. По време на космическата среща двете тела ще се намират само на 135 000 километра едно от друго – това е 1/3 от разстоянието между Земята и Луната.

Снимките от „Хъбъл“ показват, че красивата комета изхвърля частици прах от повърхността си в поне две отделни струи. Те са причина за образуването на опашката и облака от вещество около ядрото й, с диаметър 19 000 километра. Този облак учените наричат кома.

Новите изображения, в комбинация с по-стари снимки, ще позволят на астрономите да научат важни детайли за космическото тяло, като например оста му на въртене и скоростта, с която се изхвърля материал от ядрото.

Кометата „Сайдинг Спринг“, снимана на три различни дати. Долните три изображения са обработена версия на снимките, показваща по ясно струите от прах. Изображение: NASA, ESA, and Z. Levay (STScI)

„Тази информация е от критично значение, за да определим дали и до каква степен частиците прах в комата на кометата ще въздействат на апаратите в близост до Марс и на самата планета“, казва Джиан-Янг Ли от екипа.

Кометата е кръстена „Сайдинг Спринг“ на обсерваторията в Австралия, в която е забелязана за пръв път от Робърт МакНот, през месец януари миналата година. Тя се движи към Слънцето по орбита, която изминава за приблизително 1 милион години.

„Сайдинг Спринг“ ще се приближи максимално до звездата ни на 25 октомври, когато ще бъде на дистанция 209 милиона километра от него. (Източник: ESA, space.com)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!