Специализирания пазар днес предлага голямо разнообразие от превключватели

1
Добави коментар

Специализирания пазар днес предлага голямо разнообразие от превключватели

Публикувано

от Елина Борисова

на
Петък, 21 Март 2014

в Стоки и услуги

 

Това лято се впуснах в основен ремонт на жилището си. След като свалих старите тапети се заех да отстраня и старата мазилка от стените. Тя беше доста напукана, а на места имаше влага. Това се наложи заради късото съединение, което се беше получило в електрическата инсталация. Главният бушон бе изгорял. Оказа се, че на места влагата е стигнала до един кабел. Затова реших да подновя цялата електрическа инсталация в дома си. За целта извиках майстор електротехник, който щеше да ми помогне. Работата беше доста трудоемка, защото трябваше да се сменят всички кабели, които захранваха отделните помещения на дома. При полагане на новата мазилка трябваше да се прецени къде ще минават новите кабели и разклонителни кутии. Трябваше да внимаваме електрическите кабели да бъдат добре заземени и занулени и да бъдат качествено свързани с клемите на електрическото табло.

Всяка електрическа инсталация се нуждае от превключватели. Затова трябваше да се снабдя с качествени ръчни превключватели. Те всъщност представляваха добре познатите ни електрически ключове за осветление. С електротехника посетихме специализиран магазин за електрически уреди и устройства. Тук имаше всякакви прекъсвачи, автоматични релета и електрически ключове. Трябваше да изберем поне двадесетина ръчни превключватели. Електротехникът ми обясни, че електроинсталацията се дели на така наречените токови кръгове. Те са част от електрическата верига и за всеки токов кръг отговарят един или няколко превключватели. Затова за всяка стая трябваха определен брой електрически ключове които щяха да обслужват осветлението и електроуредите в съответното помещение. Докато разглеждах различните видове ръчни превключватели, техникът ми обясни, че ръчните превключватели всъщност са електромеханични устройства, които защитават електрическата верига от различни повреди и най-вече от къси съединения. Чрез ръчно обслужване електрическите превключватели създават или прекъсват електрическия контакт в една верига. Тези превключватели се наричат ръчни, защото имат превключващ лост за ръчно превключване и връщане в изходно положение. Ръчният превключващ лост също така указва работния статус на всеки електрически ключ. Научих, че освен обикновените ръчни превключватели има и така наречените автоматични прекъсвачи – превключватели. Те представляват електромагнитни устройства, наречени релета. Тези автоматични превключватели се задействат от друга електрическа верига и при пренатоварване автоматично изключват веригата. В магазина видях и така наречените пакетни гърбични превключватели, които са предназначени за пускане, спиране и реверсиране на електродвигатели.

Консултантът ми обясни, че в индустрията се използват мощни комутационни системи от автоматични превключватели. Те са предназначени за електрически инсталации с високо напрежение. След като се запознах с устройството и предназначението на различните видове превключватели, закупихме определен брой ръчни електрически ключове за моето жилище. Ръчните превключватели трябваше да бъдат много прецизно инсталирани и свързани с кабелите от електрическата инсталация – това е предпоставка за избягване на токови удари и различни аварии в електроинсталацията на апартамента – http://www.dts-ups.com/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_16_102