Салата от моркови с маково семе

2
Добави коментар
rimy
rimy

Макар няколко рецепти да си отлежават наполовина написани като чернови в блога, все не намирам време да ги завърша. Мотивацията за това включване набързо е една прекрасна и много лесна рецепта, която си бях набелязала преди доста време – салата от моркови, овкусена с пресен джинджифил и като добавка – маково семе. Книжката, в която видях идеята препоръчвам, ако обичате да готвите с малко продукти – има страхотни рецепти.

Важно е за салатата да се използват съвсем млади моркови, за предпочитане леко сладки. Пресният джинджифил би могъл да бъде заменен със сух, но вкусът със сигурност няма да е толкова свеж. Маковото семе няма нужда от предварителна обработка, а ако харесвате вкуса му – може да удвоите или утроите количеството 🙂

Салата от моркови с маково семе и джинджифил

350 г. моркови  – измити и почистени

около 2.5 см. пресен корен джинджифил

1 с. л. маково семе

сок от половин лимон

2 с. л. зехтин

1 скилидка чесън (по желание)

сол, черен пипер

1. В зехтина потапяме разполовена скилидка чесън, за да придаде лек аромат. Ако нямате против чесънът да се усеща по-осезаемо, може директно да го сложите в салатата намачкан.

2. Нарязваме на малки лентички морковите. Ако имате подходящо ренде или кухненски робот, това може да стане и доста бързо, но дори на ръка не е твърде трудоемко. Настъргваме на много ситно ренде обеления и почистен пресен джинджифил.

3. Смесваме морковите, зехтина и джинджифила, разбъркваме добре и оставяме салатата да престои в хладилник за поне половин час, за да се смесят ароматите.

4. Овкусяваме с черен пипер, лимонов сок и сол, добавяме маковото семе и разбъркваме добре, преди да сервираме.

Related