Как да реагираме, ако получим инфаркт и сме сами

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

България е на едно от първите места в света по броя на инфарктите на глава от населението. Над половината от пострадалите умират. Това е една изключително тревожна статистика.  Висок процент от смъртните  случай от инфаркт се дължат на факта, че хората са били сами и не е имало кой да им окаже помощ. Когато няма кой да ти помогне, помогни си сам. В настоящата статия ще ви запознаем как най-адекватно трябва да реагирате, ако ви се случи да получите инфаркт.

Какви са симптомите? За да реагираш навреме, първо трябва да познаваш симтомите и да си наясно какво се случва с твоя организъм. Острият инфаркт на миокарда, известен още като сърдечен удар, представлява сериозна и внезапна промяна на сърдечната дейност, характеризираща се с вариращи болки в гърдите, слабост, потене, гадене и повръщане; понякога се губи съзнание. Появява се, когато части от сърдечния мускул загинат, тъй като не се снабдяват с достатъчно количество кръв. Нарушаването на кръвоснабдяването и оттам притока на кислород се дължи най-често на запушване на коронарните артерии.

Как да реагираме? В никакъв случай не игнорирайте симптомите. Не се правете на издражливи, защото половината от болните с инфаркт умират в първия един час от началото на симптомите. Незабавно се обадете на „Бърза помощ“. Ако няма такава наблизо или идването й ще отнеме време, по-добре е да бъдете докарани от съсед, приятел или такси до болница с възможности за адекватно лечение. Не е допустимо сами да шофирате, ако в момента имате сърдечен инфаркт, защото при рязко влошаване излагате на риск себе си и другите участници в движението. До идването на „Бърза помощ“ или пристигането в болница вземете нитроглицерин. Сдъвчете половин таблетка обикновен аспирин. Аспиринът е много важно лекарство в лечението на сърдечносъдовите заболявания.

Не забравяйте – ако смятате, че имате миокарден инфаркт, винаги е по-добре да потърсите лекарска помощ незабавно, и то в болнично заведение с възможности за съвременно лечение. Ако се окаже, че нямате миокарден инфаркт, тогава лекарите ще могат да определят на какво се дължат симптомите ви и как да се лекувате.