Питка ИН и ЯН

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Питка ИН и ЯН

от готварската книга на Виолета Матева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

20 г мая
700 г брашно
1 ч л захар
2 ч л сол равни
3 с л олио
2 яйца (вторият жълтък е за намазване)
100 г сирене
400 мл хладка вода
микс от семена

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В 100 мл вода се разбива маята със захарта и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя 30 мин. да втаса. Разделя се на 4 части.

Трите части се разточват на обла кора и се нареждат една върху друга в тава, застлана с хартия за печене, като се намазват с олио и се поръсва натрошено сирене. Третата кора не се намазва.

С нож се очертава питата през средата, за да се получи фигурата. От четвъртото топче се оформят дълги фитили за средата и по края на питката. От малко тесто се разточва лист колкото да се изрежат форми на цветя, поставят се от двете страни. След 10 мин. се намазва с разбит жълтък, едната страна се поръсва със семена. Печем в загрята фурна до готовност !

Продукти:
мая, брашно, захар, сол, олио, яйца, сирене, семена

Тагове:
Оригинални рецепти

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Подобни рецепти

Питка със сирене Питка със сирене – II вариант

Последни статии

За Великден обикновено боядисваме доста яйца, които не успяваме да изядем, а с тях можем да приготвим различни вкусни ястия.
още »

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »