Небето ще ни поднесе истински космически спектакъл!

18
Добави коментар
kalinka_petrova
kalinka_petrova

Само след броени дни звездното небе ще ни поднесе пълно лунно затъмнение, а малко по-късно ще станем свидетели и на друг космически спектакъл – пръстеновидно затъмнение на Слънцето

Този месец звезди, планети и небесни тела са ни подготвили истински космически спектакъл. Само преди ден станахме свидетели на позиционирането в една права линия на Земята, Марс и Слънцето.

Затъмнение – един невероятен космически спектакъл

Това предвеща засилване на напрежението, но е едно, наистина рядко явление, което може да се наблюдава веднъж на 26 месеца. Тази нощ небето бе озарено от огнено оранжево отражение, което е причинено от Червената планета, а яркостта й е увеличена повече от 10 пъти от обичайното.

Но с това не приключват изненадите, които са ни подготвили небесните тела. На 15 април ще можем да наблюдаваме на небосклона пълно затъмнение на Луната. Това съобщи директорът на Националната астрономическа обсерватория в Рожен, цитиран от novini.bg.

При пълното лунно затъмнение, Луната ще бъде скрита напълно от погледа ни през светлата част от деня, което няма да ни позволи с просто око да видим това небесно явление. Само две седмици по-късно, в края на месеца, небето ще ни подари пръстенообразно затъмнение на Слънцето, което ще се случи на 29 април.

За съжаление, от територията на България ние няма да можем да видим това небесно чудо, тъй като то ще бъде наблюдавано с най-голяма яснота от южните региони на Индийския океан, а също и от цялата земите на Индонезия и Австралия.

Слънчевото и лунното затъмнение са истинско чудо, което ни подарява необятния Космос. Те са изключително впечатляващи и, когато са наблюдавани с въоръжено око, те са приказно красиви и вдъхновяващи.

Пръстеновидните затъмнения на звездата ни се получават тогава, когато видимата част от Луната се оказва по-малка от тази на Слънцето и тя не може изцяло да скрие слънчевия диск. Така остава осветена само слънчевата корона, а звездата ни изглежда като огнен пръстен от разтопено злато.

Никола Петров от Обсерваторията в Рожен разкри още, че 2014-та ще ни подари и още един космически спектакъл. Второто слънчево затъмнение също ще е частично и ще може да бъде видяно в небето през октомври. То отново обаче няма да може да се види от територията на страната ни.

сподели бутон