Честит Имен Ден на Велики понеделник!

2
Добави коментар
kalinka_petrova
kalinka_petrova

От днес започва историческата Страстна седмица – последните броени дни от земния  живот на Иисус Христос. На Велики понеделник Имен ден празнуват някои имена

Тази година Велики понеделник съвпада със Свети Мартин, който бил Римски папа.

Свети папа Мартин е роден през 649 г.

Свети Мартин папа Римски

Той посветил своя живот на Христос, а да защитава християнството било неговия главна мисия в живота.

Когато римският папа Мартин живял, тогава властвал император Констанс, който бил езичник и закрилял еретиците.

Като връх в инициативността на папа Мартин се приема съборът, който свикал в Рим, на който публично изобличил и осъдил еретиците.

Когато император Констанс узнал какво е направил папа Мартин, духовникът бил подложен на много унижения и на голям психически тормоз.

По-късно бил изпратен в Крим на заточение. Две години по-късно починал като изгнаник, но до края на своите земни дни преданият на вярата и на Христос папа Мартин продължил да се бори против неверниците и да привлича нови вярващи към лоното на Иисусовата църква.

Папа Мартин предал Богу дух на 14 април 653 г.

На 14 април имен ден празнуват всички с имената Мартин, Марто, Мартина, Мартиана, Мартинела. 

Много здраве, щастие и успехи за всички именници! Бъдете смели и непоколебими в своите действия и амбиции, като вашия патрон Светият папа Мартин!

Да се върнем обратно към Велики понеделник.

Цялата Страстна седмица била изключително динамична и наситена с много важни събития за Иисус Христос.

Иисус Христос гони търговците от храма

На Връбница – Цветница Иисус Христос влиза в Йерусалим, а жителите на града посрещат Сина Божий като истински цар. В знак на уважение, те постилат неговия път с палмови листа и клонки.

На Велики понеделник Иисус Христос изгонил търговците от храма.Неговото действие дава нов тласък в развитието на отношенията църква-вярващи.

Това се случило, след като Сина Божий влязъл в храма и видял, че вътре е пълно с търговци.

Иисус Христос на момента се вбесил и започнал да събаря тарабите със стоки по земята. Той обяснил, че храмът е място, на което човек се моли и осъществява връзка с Господ, а не е пазар.

В храма човек трябва да бъде смирен и възвисен в тишина, а търговците наред с всичко друго вдигат шум, пазарят се, викат и смущават молещите се.

След това действие и заръка на Иисус Христос в храмовете повече не е била извършвана никаква търговия.

Както знаем и днес, в църквите се продават свещи, църковни календарчета, вестници и книги на религиозна тематика, икони, тамян, кандила, фитили за кандилата, кръстчета, но нищо друго.

Иисус Христос превърна Велики понеделник в един исторически за християните ден!

сподели бутон