Изкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа Плевен

13
Добави коментар
vps
vps

Изкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа Плевен
Красив 3-дневен преход в Стара планина. Ще имате възможност да се изкачите от юг най-високият връх в Стара планина – връх Ботев (2376 м), както и да се насладите на невероятната гледка на най-високият целогодишен водопад в България – Райското пръскало (124 м). На слизане към хижа Плевен ще видите едно от най-девствените кътчета в България – Северен Джендем.

Връх Ботев гледан от град Калофер

Цени На човек при минимум 5 участника – 69 лв.

Максималния размер на групата е 10 души.

Цената включва
– Планински водач по време на прехода. Цената не включва
– Храна;

– 1 нощувка в хижа Рай;

– 1 нощувка в хижа Плевен;

– Транспорт.

Хижа Рай гледана от скалите под Райското пръскало

Програма
1 ден: Хижа Рай (1450 м) – 5/6 часа

Събиране на групата от 11 до 12 часа в центъра на гр. Калофер.

От града ще походим около 1 час по старият асфалтов път, който води до местността Паниците. От Паниците ще започне същинският преход в планината и национален парк „Централен Балкан“. Първоначално пътеката започва със стръмно изкачване, но след това ще излезем на черен път. Около половин час по-късно, следвайки пътя ще излезем от гората и пред нас ще се открият обширни планински поляни със страхотни панорамни гледки към Южният Джендем и връх Ботев. Районът е известен под наименованието „Параджика“. Този етап от прехода ще преминем за около половин час и след като достигнем най-високата част на пасбищата ще започнем слизане към „Рогачева гора“. Гората е част от биосферния резерват „Джендема“ и се състои предимно от букови дървета. Когато влезем в гората ще направим кратко, но стръмно слизане, след което пътеката става много лека и постепенно се спуска към дъното на долина. След като пресечен реката ни предстои най-тежката част от днешният преход – стръмно изкачване по дълги серпентини, с което ще излезем на билото малко над хижа Рай. От това място се открива красива гледка към водопада „Райско пръскало“ и скалите, от които падат водите му.

В хижа Рай трябва да пристигнем към 18 часа. След като се настаним и си починем можем да си направим разходка до основата на „Райското пръскало“ и да видим отблизо най-високият целогодишен водопад в България (124 м). Ако обаче групата няма сили за тази допълнителна разходка ще я оставим за следващият ден и до края на деня ще се любуваме на гледките, които се откриват от хижа Рай. Също така можем да изкачим близкият връх Малък Купен (1479 м), от който се открива забележителна гледка към долината, през която сме минали на идване и равнината под Стара планина.

2 ден: Връх Ботев (2376 м) – 5/7 часа

Закуска и тръгване до 9 часа за връх Ботев по „Тарзанова пътека” – 3:30 часа. Обяд на върха. Слизане на север през Северен Джендем между многобройни водопади и отвесни скали, до хижа Плевен – 3:00 часа. Настаняване и вечеря в хижата.

3 ден:

Закуска в 8 часа и тръгване за Априлци – 40 мин по пътека и 1:30 часа по път до квартал Видима.

Хижа Рай

Най-добри месеци за провеждане
Май, Юни, Юли, Август, Септември и Октомври