Бижута Сваровски

1
Добави коментар

Въпреки, че у нас сравнително скоро се заговори за кристалите Сваровски, те съществуват повече от век. Създадени от австрийския стъклопроизводител Даниел Сваровски още преди първата световна война, неговите изящно полирани кристали  днес се радват на по-голям успех от всякога. Много производители на кристали се опитват да направят имитация, близка до оригинала, но никой не успява да достигне съвършенството на изкуствения брилянт на Сваровски.

Неговите камъни са всъщност кристал, чиято обработка е толкова съвършена, че ги доближава максимално до вида на истинските скъпоценни камъни. Смята се, че причината за уникалната прилика е  количеството оловен окис, в стъклото – 32 % и прецизната шлифовка на самия кристал. Машините, които обработват камъните Сваровски са изобретени от самия Даниел, който пръв използва електричеството за полиране ръбовете на стъклото. Някои от камъните, изработени във фабриката на Сваровски са уникални и никога не могат да бъдат повторени, тъй като схемите за тяхното производство се унищожавали веднага, след като продукта бил готов.

Ниската цена на стъклото, в сравнение с тази на скъпоценните камъни е причината кристалите Сваровски да намерят своето масово приложение. Те са ползвани за изработката на всевъзможни аксесоари и декорации, от полилеи до бижута, та дори до украсата на мобилни телефони в наши  дни.

Сваровски навлиза в модната индустрия, благодарение на уникалния нюх на Коко Шанел, която първа ги използва за изработката на дрехи, украсени с този брилянтен имитатор.
За над 100 години Сваровски не е изгубил от славата и успеха си и не се очертава това да се случи в близко бъдеще.