Съзвездие от знаменитости на фестивала в Кан

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

За 67-то му издание, което ще се състои от 14 до 25 май, бяха селектирани около 50 филма от предложените около 1700 ленти.

Вчера бяха огласени заглавията на 18-те кинотворби, включени в конкурсната програма, като не се изключват и нови попълнения.

Според директора на феста Тиери Фремо селектираните творби издават творческата смелост на авторите им. В тях си дават среща класицизмът и съвремието.

Фремо с особена гордост съобщи за участието в конкурсната програма на ветерана Жан-Люк Годар. 83-годишният режисьор винаги е правил „уникално кино“ и това ще си проличи и от лентата му „Сбогом на езика“.

Филмовата надпревара за 2014 година се характеризира със силно канадско присъствие – Дейвид Кроненбърг със „Звездна карта“, Атом Егоян с „The Captive“ и Ксавие Долан с „Mommy“ ще участват в конкурсната програма. Те ще се състезават и с филми като „Два дни, една нощ“ на белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден. Братята Дарден са отличени с две награди „Златната палма“ – за филмите си „Розета“ през 1999 г. и „Детето“ през 2005 г.

Американската филмова школа ще бъде представена от Томи Лий Джоунс с драмата с участието на Мерил Стрийп и Хилари Суонк „The Homesman“ и от Бенет Милър с „The Foxcatcher“. Британецът Кен Лоуч ще се състезава със „Залата на Джими“, а неговият сънародник Майк Лий с „M.Turner“.