Знаете ли кои са шестте вида любов?

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Древните гърци различават шест типа любов, които човек трябва да развива в себе си по пътя на самоусъвършенстването си. Ето кои са те, пише HighViewArt:

 

Ерос

Първият вид любов носи името на гръцкия бог и изразява идеята за сексуална страст и желание. Но гърците не мислили за Ерос като за нещо позитивно. Всъщност Ерос бил опасен, пламенен и ирационален. Любов, която може да вземе контрол над теб и да те обладае. Ерос плашел гърците, но дали днес ние целенасочено не се стремим именно към него и към лудостта на влюбването?

 

Филия

Вторият вид любов е дълбокото приятелство или филия, която гърците ценели много повече от ерос. Филия се появява между братята, били се рамо до рамо в битка. Тя е демонстрирането на лоялност към приятелите и готовността за саможертва. Във времето, в което имаме стотици приятели във Facebook, към колко от тях изпитваме този тип любов?

 

Лудус

Игривата любов, която се ражда с флиртуването и първите моменти във връзката. Но лудус може да бъде наречено и състоянието ни на щастие, когато сме навън, танцувайки цяла нощ с непознати. Малко от лудус е може би точно това, което ни е нужно, за да освежим любовния си живот.

 

Агапе

Агапе е безкористната любов. Тя е любовта, която давате на всички хора, независимо дали са ваши близки или далечни непознати. Агапе е любовта-дар, най-висшата форма. И като че ли най-липсващата по света днес. Нивата ни на съчувствие към околните рязко спадат през последните години и агапе е застрашен вид любов, която има нужда да бъде съживена.

 

Прагма

Петият вид любов се появява единствено в дългогодишните двойки, при които прагма преминава в дълбоко разбирателство. Прагма е да правиш компромиси, да показваш търпение и да бъдеш толерантен. Ние хвърляме толкова енергия в това да се влюбим, а имаме нужда да научим и кака да оставаме влюбени. Прагма е точно за това – да полагаш усилия да даваш любов вместо да очакваш да я получаваш.

 

Филаутия

Последна е любовта към самия теб. Но тя има две разновидности – себичният и нездрав нарцисизъм, и силата да обичаш себе си така, че да увеличиш любовта, която даваш на околните. Ако обичаш себе си, ще има много какво да дадеш на другите.