Темпорални факти, които ще преобърнат представите ви за времето

16
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Времената се менят, но времето сякаш си тече с една и съща скорост. Или не? Всъщност представите ни за времето са толкова относителни, колкото е относителна и теорията на Айнщайн. За да се уверите в това, ви предлагаме следните факти, които ще докажат, че Вселената го няма за нищо времето.

1. Хеопсовата пирамида е построена през 2560 г. пр.н.е. Клеопатра е живяла от 69 до 30 г. пр.н.е. Кацането на Луната е осъществено през 1969 г. Това означава, че във времето Клеопатра е по-близо до Нийл Армстронг, отколкото до Хеопс.

2. Също така за древните римляни пирамидите са били толкова далеч от тях, колкото далеч за нас са самите древни римляни.

3. За времето от откриването на Плутон, до момента, в който е изваден от списъка на планетите, той не успява да направи една пълна обиколка около Слънцето.

4. Руският космонавт Сергей Крикальов държи рекорда за най-дълго пътешествие във времето. Благодарение на пътешествията си в Космоса, той е с 1/48-а секунда по-млад, отколкото, ако си беше останал на Земята.

5. На всеки 2 минути правим повече снимки, отколкото общо са били направени през целия 19-ти век.

6. Разликата във времето, когато са живели тиранозаврите и когато са живели стегозаврите е по-голяма от разликата между нас и тиранозаврите.

7. Ако пробиете дупка до центъра на Земята и хвърлите книга в нея, тя ще пада 42 минути.

8. Когато бейзболният клуб „Чикаго къбс“ е станал шампион, Османската империя все още е съществувала.

9. За да може координираното универсално време (UTC) да съответства най-точно на слънчевото време, в определени години към 30 юни или 31 декември се добавя допълнителна секунда, наречена още „високосна“. В такива дни след 23:59:59 се изписва 23:59:60 и чак след това 00:00:00 от следващия ден.

10. 1980 г. е по-далеч от нас, отколкото 2046 г.  Почувствахте ли се остарели?