Как да се отървете от насилника?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

В България домашното насилие е ежедневие в много домове. Дори сравнително отскоро имаме закон против него, който дава някаква защита.

При семействата от малцинствата е нещо нормално мъжът да бие жена си и децата си, а жената, от своя страна си го изкарва на децата, като им крещи и ги налага. Тази общност, която в нашата държава обикновено обитава мръсни и отвратителни за живеене гета, може да бъде трудно променена, но може, ако имаме управляващи, които биха се загрижили за това.

Но в българските семейства, много от които по селата – всеки мъж бие жена си, защото е прост комплексар и само 1 на 10 не посяга на бой.

Дори и по-образовани мъже има, които посягат на жените си, защото страдат от болезнена ревност. В новините вече изобилства от случки, при които има смъртен случай. А много от тях могат да бъдат предотвратени, ако съседите не са страхливци. Точно така! Единствената помощ за насилваните жени и съпруги, както и за горките дечица – са съседите. Нашето скромно мнение е, че при смъртен случай след домашно насилие съседите трябва да носят наказателна отговорност за престъпно бездействие! Може ли да си седиш в къщи и да си залостиш вратата, като чуваш, че съседът пребива детето или съпругата си? Е, може! Такива сме българите – „Шубето е голЕм страх”…

Затова – закон, който задължава всеки да информира полицията при случаи на домашно насилие. А при смъртен случай на дете (като този от миналата седмица, в който един баща преби до смърт дъщеричката си) ВСИЧКИ СЪСЕДИ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ, ЗАЩОТО НЕ СА ЗАЩИТИЛИ ДЕТЕТО!!!

 

Ето няколко съвета за жени, които искат да се отърват от съпруг или приятел насилник.

Най-важното е да преодолеете страха! Запомнете – НИКОЙ няма право да ви бие и тормози!

Опитайте се да поддържате отношенията ви с приятели и семейството си толкова, колкото можете. Вашият насилник (с който живеете и вие не знаете защо) може да се опита да ограничи времето, което прекарвате с другите или да саботира вашите приятелства.  Кажете им, че сте жертва на домашно насилие, за да са подготвени за момента, когато ще имате нужда от тяхната подкрепа. Ако криете отношението към вас, няма да можете да намерите подкрепа, защото те ще си мислят, че нещо се лигавите.

Обадете на следните телефони:

Денонощна гореща телефонна линия за пострадали от насилие  жени, юноши и деца – тел. 0800 18 676 – избира се без код от цяла България. От чужбина: +359 800 18 676

Полиция – тел. 166 – национален телефонен номер, избира се без код.

Единен номер за спешни повиквания  – тел. 112 – национален телефонен номер, избира се без код.

Национална телефонна линия за деца – тел. 116 111

Трябва да имате телефон с вас през цялото време, за да можете веднага да се обадите при нужда. Сложете телефон 112 и телефона на полицията на клавиши за бързо избиране.

С най-близките си уговорете кодова дума или сигнал, от който те да разберат, че сте в опасност и да съобщят или дойдат веднага.

Гледайте винаги да имате 50-100 лева скрити някъде, за да можете да покриете разходите си поне първите дни, когато напуснете дома. Ако това за вас са непосилни разходи – намерете начин да се приютите при приятели или роднини, като предварително говорите с тях дали биха ви приели. В краен случай има домове за временно настаняване на жени, пострадали от домашно насилие.

За съжаление по последна информация това е единствения такъв дом в София. А България е единствената страна в ЕС, в която държавните институции не предприемат никакви мерки за финансиране на повече такива домове.

Адрес на Фондация “Асоциация Анимус”:
ул. “Екзарх Йосиф” 85 (на ъгъла с ул. “11 Август”)
София 1000
Тел./Факс: +359 2 9835205; 9835305; 9835405

e-mail: [email protected]