Плацебо ефект – силата на вярата, която лекува

3
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Плацебо ефект – силата на вярата, която лекува
Макар че при някои хора се проявяват реални симптоми на заболяване, то може да бъде предизвикано от мисленето

 

Плацебо ефект се нарича подобряването на здравето и самочувствието на човека благодарение на това, че той вярва в ефективността на дадено въздействие, което в действителност е неутрално. Освен прием на препарати такова въздействие може да бъде изпълнението на процедури или упражнения, от които не се наблюдава пряк ефект.

В отговор на очакваното подобрение на самочувствието мозъкът на пациента започва да изработва определени вещества, които предизвикват въпросното повишаване на самочувствието. Механизмът е добре изучен и описан. Оказва се, че силата на ефекта плацебо зависи от начина на предоставянето му. Например инжекции с физиологичен разтвор действат, по-силно от захарни таблетки. Силата на действие на таблетките зависи от цвета им, както и от цената им и от убедителността, с която се обяснява действието им.

Но не бива да се смята, че плацебо може да помогне при всякакви заболявания или че по своята ефективност може да се сравнява с качествените съвременни лекарствени средства. Но в някои случаи – като при обезболяване например, този метод е много действен.