Лампи под високо и ниско налягане

3
Добави коментар

                           Метал – халогенни лампи                

          Метал-халогенна лампа е електрическо осветително тяло, което генерира светлина чрез електро-дъгов разряд в смес от живачни пари и метални халогениди (съединения на метали с бром или йод). Те са подобни на живачните лампи, но съдържат допълнителни метални съединения в дъгоразрядната тръба, които подобряват ефективността и цветопредаването (белотата) на светлината. Метал-халогенните лампи имат висока светлинна ефикасност, около 75 – 100 лумена на ват, което е около два пъти ефективността на живачните лампи и от 3 до 5 пъти ефективността на лампите с нажежаема жичка. Метал-халогенните лампи имат умерено дълъг живот (от 6000 до 15000 часа, малко по-къс от този на живачните лампи) и излъчват интензивна бяла светлина. Като един от най-ефективните източници на CRI бяла светлина, метал-халогенните лампи са едни от най-бързо развиващите се продукти в осветителната индустрия. Използват се за осветление на широки пространства в търговски, промишлени и обществени сгради, като паркоместа, спортни площадки, фабрики, магазини и др. Лампата се състои от малък кварц или керамична дъгоразрядна тръба, която съдържа газове и разрядник, тя е затворена в по-голям стъклен балон. В този по-голям балон има покритие, което служи за филтрация на генерираната ултравиолетова светлина. Подобно на други лампи с високоефективен разряд, те работят под високо налягане (4-20 атмосфери) и изискват специален корпус за безопасната им работа, както и електрически баласт. Тези лампи също така изискват период на загряване от няколко минути, за да достигнат максималния си светлинен интензитет, така че обикновено не се използват за жилищно стайно осветление, което се включва и изключва често.

 

Някои видове метал – халогенни лампи Лампа тип „пура“

Използва се за осветление в големи обществени помещения като киносалони, молове, зали и др. Поставя се в специално тяло за метал-халогенни лампи и има керамичен цокъл в двата и края. Някои модели се използват и за аквариуми.

 

Лампи на цокъл E27 и E40

 

               

Тези лампи имат широко приложение в парковото и градинското осветление, както и за осветяване на големи пространства. Високото ниво на осветеност и дневната светлина, която излъчват ги правят идеални за осветяване на игрища, зали и други публични места. За тях също са необходими запалващо устройство и дросел, за да заработят.

Лампи на цокъл G12, G6.35, G10

Този тип метал-халогенни лампи са със специфично приложение. Използват се в медицината, различни видове проектори и др. Захващането им към цокъла става посредством двете „крачета“ в долната част на лампата. Препоръчително е да се почистват със спирт, тъй като са високомощни, работят при висока температура и всяко докосване на лампата с пръсти оставя отпечатък, което от своя страна драстично намалява живота на лампата.

Натриеви лампи

Натриева лампа е газоразрядна лампа, която използва възбуденото състояние на натрий, който генерира светлина. Съществуват две разновидности на този тип лампи в зависимост от работното им налягане: с ниско налягане и с високо налягане. Натриевите лампи с ниско налягане са най-ефикасните електрически източници на светлина, но тяхната жълта светлина има ограничено приложение във външното осветление, като улични лампи например. Натриевите лампи с високо налягане имат по-широк спектър на светлината, но по-бедно цветопредаване в сравнение с другите видове осветителни тела. Тъй като натриевите лампи причиняват по-малко светлинно замърсяване от живачните лампи, много градове ги използват. Те се произвеждат в цокли на E27 и E40.

 

Живачни лампи

Живачната лампа представлява газоразрядна лампа, която използва електрическа дъга и живачни пари, за да излъчва светлина. Електро-дъговият разряд обикновено е ограничен в малка кварцова тръба, която е поставена в балон от боросиликатно стъкло. Външния балон може да е ясен или покрит с фосфор, като и в двата случая, балонът топлоизолира, защитава от ултравиолетово излъчване, което светлинния източник генерира. Лампите работещи на живачни пари (и подобните на тях) са енергийно по-ефективни, отколкото лампите с нажежаема жичка и повечето луминесцентни осветителни тела са с ефективност на осветеността от 35 до 65 лумена /ват. Други техни предимства са: дълъг живот на крушката в диапазона от 24 000 часа, висок интензитет и излъчването на чисто бяла светлина. По тези причини те се използват за осветление на големи площи, например заводи, складове, стадиони, спортни площадки и за улично осветление. Живачните лампи с прозрачен балон произвеждат бяла светлина със синьо-зелен нюанс, поради живачните характерни спектрални линии. Живачните лампи, на които балона е с фосфорно покритие имат по-добро цветопредаване благодарение на „корекцията‘‘ чрез фосфора.

Лампи на цокъл Е27 и Е40

Тези лампи се използват предимно за улично осветление. Захранват се с 220 VAC, но както другите лампи под високо налягане и за тях се изисква наличието на запалващо устройство и дросел.

 

Газоразрядни лампи под ниско налягане  Индукционни лампи

 

Индукционните лампи принадлежат към клас газоразрядни лампи с ниско налягане – луминесцентни лампи или компактни луминесцентни лампи. Безелектродни лампи, при които енергията се пренася чрез електромагнитна индукция в обема на лампата и се преобразува във видима светлина. Електронното управление е вградено в обема на лампата. Индукционното осветление осигурява значително намаляване на: емисиите на CO2, загубата на енергия и консумираната мощност. При идукционните лампи над 20% от вложената енергия се превръща във видима светлина и те преобразуват енергията 4-5 пъти по-добре от лампите с нажежаема жичка. Така ИЛ са в момента най-ефективните източници на светлина в естествения светлинен спектър. Захранването на лампите е 230V (-23% / +10%), 50 Hz. Цвета на излъчването е топло бяло 3000 келвина или неутрално бяло – 4000 келвина. Светлинният поток е в размер на 70 лумена на ват (при 4000 келвина) / 120 pplm/W. Индекс на възпроизвеждане на цветовете Ra >= 80, cos ф = 0.94. Други предимства на индукционните лампи пред останалите конвенционални източници на светлина: дълъг живот, от 60000 часа (над 14 години) до 100000 часа; незабавен старт; устойчивост на колебанията на захранващото напрежение; дълъг гаранционен срок. Подходящи са както за домашна употреба, така и за складови помещения и обществени сгради. Единственият им недостатък е сравнително високата им цена.

Автор: Ангел Георгиев

 

Коментари от Google+