КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Марсоходът „Кюриосити“ отново започна да дълбае скалите на Марс

13
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 398

2 май 2014 г. 00:20 ч.

Светослав Александров. След дълго прекъсване, марсоходът „Кюриосити“ отново започне да дълбае скалите на Марс!

„Кюриосити“ кацна на повърхността на Червената планета в средата на 2012 година, но оттогава насам е издълбал и е изследвал само две скали. Причината затова е, че интересните места за изучаване се намират все още далече – основната цел за марсохода е посещението на планината Шарп и изучаването на скалите там, които биха могли да дадат информация за състоянието на миналото на Марс и дали на планетата е имало живот. Така че марсоходът засега само пътува, без да се спира детайлно върху минаващите край него обекти, а и няма нужда да се похабяват инструментите все още. Мисията на „Кюриосити“ е замислена като дългогодишна, може да продължи дори цяло десетилетие, а най-интересното все още тепърва предстои… Ние все още имаме един нов марсоход, който тепърва трябва да се развихри и започне своята работа.

При предишните две дълбаения „Кюриосити“ установи, че на дъното на кратера Гейл е имало речно корито. Това бе много интересно откритие! След това той тръгна към Шарп, но по пътя се спря край една, така да го наречем, крайпътна спирка – региона Кимбърли. А тук има някои интересни скали. Ако при предишните два пъти марсоходът дълбаеше в т.нар. аргилит, вид седиментни скали,  тук говорим за особен тип седименти – пясъчници.

На тази снимка, направена на 1-ви май, се вижда как марсоходът „Кюриосити“ дълбае скала. Credit : Mastcam / MSSS-Malin

В продължение на няколко дни не беше ясно дали марсоходът „Кюриосити“ ще дълбае на това място. Решение трябваше да бъде взето от учените. На 29-ти април решение беше взето и „Кюриосити“ направи тестов пробив на скала с име Уинджана.

Решение за прокопаване на цялостен пробив, от който да бъдат взети скални проби, ще бъде взето през следващите дни. Тогава се очаква „Кюриосити“ да стрие на прах част от скалния материал и да го подаде за детайлен анализ от намиращите се на борда набор от инструменти.

До този момент наблюденията показват, че подбраната скала е ситнозърнеста, като нейният цвят е много по-сивкав от червеникавия цвят на повърхността на Марс. Освен това при дълбаенето става ясно, че в определени участъци скалата е по-плътна, отколкото при други. Всичко това разкрива цялостна история за това какви води са текли на Марс, че да образуват подобен тип скали.

Скалата Уинджана е именувана в чест на клисура, която се намира в Западна Австралия и носи същото име.

Ще бъде интересно да видим какво ще открие „Кюриосити“, ако решението да се направи цялостен пробив бъде взето. Отдавна очакваме интересни научни резултати от тази мисия – крайно време е марсоходът да ни даде такива.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >