Най-добрите анти-военни филми (ВИДЕО)

2
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

В Украйна, брато, е нещо страшно. Хората се трепят по улиците и лека по лека нещата си отиват към война. Хич, не е гот и това, което може да се случи ще ти го покажем във филми. Анти-военни ленти, които показват, колко жестока и безсмислена е една война. Путин да гледа, че ще му пратим партизанин от Столипиново, който може да убива с химикалка “Шнайдер”. “Зиг хайл” за Чарли Чаплин!

All Quiet on the Western Front / На западния фронт нищо ново (1930)

Млад войник се сблъсква с неописуемия ужас на Първата световна война, брато. Кръв и кожа на всеки метър. Мислейки, че войната ще е едно невероятно приключение, младият германец Пол Баумър се записва като доброволец в армията, но единственото, което го очаква е да наблюдава една след друга смъртта на своите съученици, също доброволци, на жестокото бойно поле, където го очаква единствено смъртта в униформа.

The Thin Red Line / Тънка червена линия (1998)

Невероятен актьорски състав, сред който блестят Шон Пен, Ник Нолти и Уди Харълсън, се хвърля в битка в тази завладяващ реалистичен филм за войниците и моралния хаос на Тихоокеанския фронт по време на Втората световна война. Първият филм на големия режисьор Терънс Малик след 20-годишно оттегляне от киното, “ТЪНКА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ” е шедьовър, брато, определен от критиката като “най-добрия съвременен военен филм!”

Награди и номинации:

7 номинации за “Оскар”’98 – за най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, операторско майсторство, монтаж, драматична музика и звук

Номинация от Режисьорската гилдия на Америка

2 награди на Нюйоркската критика – за режисура и операторско майсторство

Почетна награда за операторската работа на Джон Тол – Берлин’99

Награда на Обществото на американските оператори

“Златна мечка” в Берлин’99

La Grande illusion / Великата илюзия (1937)

“Историята на “Великата илюзия” е съвсем истинска. Беше ми разказана от много бойни другари и главно от един, чиито бягства са в основата на историята. Но една случка с бягство не е достатъчна за цял филм – трябваше да се напише сценарий.

Обърнах се към Шарл Спаак. Освен приятелството ни свързваше и общата вяра в равенството и братството между хората.”

Жан Реноар, режисьор на филма

,

The Great Dictator / Великият диктатор (1940)

Кажи “хайл”, брато, защото Чарли Чаплин повежда борбата на чичо ти Адолф!

САЩ все още не участва във Втората световна война, когато Чаплин насочва комедийния си арсенал към Фюрера, като играе едновременно ролите на наподобяващия Хитлер Аденойд Хинкел и еврейски бръснар, който е същински двойник на нациста. Каламбурите, зрителните измами и геговете са в изобилие, когато Чаплин напада фашизма, балансирайки атаката си с трогателни сцени в обграденото от есесовските отряди гето. Незабравими моменти са разпаленият танц на Хинкел с глобуса, полетът с главата надолу и изпълненото от Хинкел и приличащия на Мусолини Джак Оуаки лудо настройване на бръснарските им столове все по-високо и по-високо. Ако ти хареса веднага ти препоръчваме и книгата “Той пак е тук” на Тимур Вермеш. Световна проза, която ще ти хареса. Провери я.

Full Metal Jacket / Пълно бойно снаряжение (1987)

Този филм ни се е загнездил в съзнанието, като  трън в петите. Като малки го гледахме по Диемите почти през месец с шоково изражение – широко отворени очи, които не мигат. Чукахме на дърво да не ходим казарма и честно ни се размина. Иначе за филма – превъзходен актьорски състав в действие в поразителната сага на Стенли Кубрик за войната във Виетнам и нечовешката подготовка, превръщаща хората в добре обучени убийци. “Шегаджията” (Матю Модин), “Животинската майка” (Адам Болдуин), Гоумър (Винсънт Д’Онофрио), “Осемте топки” (Дориан Хеъруд), “Каубоя” (Арлис Хауърд) и останалите – всички затъват в ада на лагера за новобранци, тероризирани от железния инструктор (Р. Лий Ърми), за когото бъдещите безмилостни убийци са търтеи, червеи или нещо още по-низше.

Действието е свирепо, историята е безмилостна, диалогът е пропит от язвителен хумор. “Пълно бойно снаряжение”, от неволите на военното обучение до кошмара на битката в Хю Сити, е истински кинематографичен хит. Гледай го и се радвай, че няма казарма вече.

Apocalypse Now / Апокалипсис сега (1979)

Велика лента на Франсис Форд Копола, брато. По време на войната във Виетнам к-н Уилард е изпратен на мисия, която официално не съществува. Мисията: Да намери мистириозния полк. Уолтър Къртц, чиято армия е пресякла границата с Камбоджа и изпълнява “удряш и бягаш” мисии срещу Виетконгците. Армията вярва, че Къртц е напълно полудял и затова задачата на Уилард е да го елиминира. По пътя си обаче Уилард се изправя лице в лице с ужаса на войната, а междувременно личността на Къртц става все по-неясна.

Come And See / Иди и виж (1985)

Последният велик „съветски“ филм за войната е “ИДИ И ВИЖ” (1985) на режисьора Елем Климов, заснет по сценарий на Алес Адамович. Това е първият опит да се достигне до ново равнище на достоверност чрез невиждан натурализъм в описанието на нациските зверства и нечовешките страдания на жителите от окупираните през Втората световна война територии на Съветския съюз. Действието се развива в Беларус през 1943 г. 16-годишно момче избягва при партизаните, въпреки протестите на своята майка, за да не остане по-назад от другите. Първоначално животът в гората наподобява онзи, който познава от приключенските филми за войната, които е гледало. Но скоро малкият партизанин разбира, че е обрекъл на смърт всичките си роднини. И това съвсем няма да е най-ужасното, което му предстои да преживее… Този филм просто взривява мозъка на всеки, който “отиде да го види”, както може да го стори само истинският шедьовър на киноизкуството. Гледайки го, човек за сетен път се убеждава, че най-значимите филми за войната са по същество антивоенни, пацифистки творби.