Пътуване със самолет за първи път – какво трябва да знаем!

4
Добави коментар

Няколко опитни стюардеси, пилоти и инженери с дълъг стаж ще ни разкрият интересни факти за работата, правилата и лошите навици на авиокомпаниите. Някой от тях ще са полезни на пътешествениците, други ще ви удивят неприятно.

Във всеки случай, добре е да сте наясно с всеки един от тях, преди да си купите самолетен билет за следващото си вълнуващо авио пътешествие.

Следват 25 любопитни истини, които стюардесата няма да ви каже:

1. Защо се налага да не използвате телефон или лаптоп?

Обикновено хората не разбират защо не е позволено да използват мобилните си телефони. Какво толкова може да се случи ако 10 души решат едновременно да се обадят на някого, точно преди кацане… Всъщност това, което може да стане е инструментите в кабината на пилота да започнат да показват грешни стойности, казвайки на пилота, че се намира на по-голяма височина, отколкото е в действителност.

Що се отнася до лаптопите, стюардесите не ви карат да ги приберете, защото се притесняват от някакви електронни смущения, а просто защото лаптопа е като потенциално торпедо, разположено в скута ви. Не знам за вас, но лично аз не бих искал да бъда ударен от някой MacBook при скорост от над 200 мили в час.

Това се отнася и за слушалките, с които слушате музика – не става въпрос за това екипажа да нарушава музикалната ви нирвана, става въпрос за това да ги чуете при спешен случай.

2. Повечето самолети зареждат точно толкова, колкото е маршрута им

За съжаление икономиите в авиокомпаниите налагат да се прилагат някои рискови практики. Пилотите непрекъснато са под натиск да зареждат по-малко гориво, отколкото е нужното, за да се чувстват в безопасност.

3. Никога няма да чуете: “Един от двигателите ни отказа.”

Пилотите спазват някои правила при комуникацията с пътниците. Дори и да възникне проблем в един от двигателите, вие със сигурност няма да разберете.

Повечето самолети могат да кацнат без проблем и само с един двигател.

Също така никога няма да чуете “видимостта в момента е нула“. Вероятно просто ще съобщят, че в момента има мъгла над София, например.

4. Няма такова нещо като кацане на вода

В съвременната пътническа авиация няма такова понятие като приводняване на огромен лайнер с пътници. Подобно кацане си е чист разрушителен сблъсък в океана.

5. Когато всички трябва да затегнат колана…

Едно е да видите сигнала за това да си затегнете колана. Съвсем друго е да чуете, че и стюардесите трябва да го направят.

В такъв момент трябва много добре да слушате, тъй като става нещо сериозно.

6. Затъмнената светлина в самолета е подготовка към евакуация.

Има добра причина за всичко, което изискват от вас капитанът и екипажа. Ако ви помолят да вдигнете щорите, това е защото стюардесите искат да имат видимост в случай на спешност, за да преценят коя страна е подходяща за евакуация.

Когато самолета се приземява през нощта се включва бледо осветление, което също да подготви пътниците към евентуална евакуация.

Очите ви свикват с тъмнината, за да виждате по-добре извън самолета.

7.  Може да отключите тоалетната отвън

Механизмът за заключване на вратата на тоалетната от външната страна като правило е скрит зад табелката „забранено пушенето”.

Необходимо е просто да вдигнете табелката и да разместите болта, за да отворите вратата.

8.  Знаете ли, че вдишвате въздух от двигателя

Въздухът, който дишате в самолета е сгъстен въздух от двигателя. Голяма част (от 25% – 50%) се издухва навън, а с останалата част дишат пътниците.

Не звучи много приятно, но ако погледнем от техническа гледна точка, се получава така, че вие дишате въздух от компресора на двигателя, а не от самия двигател.

В сайта на компанията Боинг е обяснено, че въздухът преминавайки през компресора на двигателя се затопля, а след това се отправя към кабината, вече годен за дишане.

Основния поток на въздуха във всеки самолет е отпред-назад. В този смисъл, ако искате да вдишвате възможно най-свеж въздух или пък да не ви е прекалено топло, седнете възможно най-напред. Самолетите са най-топли в опашката.

9.  Одеялата не са изпрани, а на подноса може да има следи от детска урина

Повечето хора, които се разболяват след полет трябва да знаят, че причината вероятно не е в резултат на това, което са дишали, а в резултат на това, което са пипали.

Стюардеса на американската авиокомпания Southwest, разказва, че безплатните възглавници и одеяла след полет се поставят обратно на местата, без да се дезинфекцират.

Освен това, на подноса за храна, хората често сменят памперсите на децата и масичките след това също не се почистват. Ако вие сте изсипали на такава масичка част от храната си, помислете добре, преди да я сложите в устата си.

Този факт потвърди и друга стюардеса – в нейната авиокомпания чисти възглавници и одеяла могат да се видят само при първия полет сутринта.

На всеки следващ полет те просто се слагат отново по местата си, без да се перат или дезинфекцират. Относно масичките – мият се веднъж на ден, което явно е недостатъчно, ако на такава масичка е имало използван памперс.

10.  Капитанът може да ви арестува по време на полет

Когато вратата на самолета се затвори, капитана има неограничени пълномощия. Той може да арестува пътник, да глоби и даже да приеме последното желание на умиращ човек.

Разбира се, той няма пълно юридическо право да арестува някого, но може да ограничи вашата свобода на борда на самолета и да ви предаде в ръцете на властите след приземяване. Тоест арестува полицията, а на борда просто няма да може да се движете.

11. Могат да ви преместят в първа класа след излитане

Стюардесите могат да ви преместят в бизнес класа, след като вратите на самолета се затворят. Разбира се, това не се случва често, защото понякога им е необходимо да дават отчет за такива събития и причини. Но все пак хората платили за икономична класа, понякога летят в първа класа. Най-често това са добре облечени, симпатични хора, бременни жени, приятели и познати на стюардесите.

12. Пилотите могат да заспят по време на полета

 

Истината е, че повечето пилоти са изтощени. Тяхната работа им налага да бъдат дежурни по 16 часа без прекъсване – особено на тези, които летят през океана.

Това е много повече от времето, което шофира международен шофьор на камион. И за разлика от тях, които могат да спрат на следващото капанче, пилотите на самолети не могат да отбият в най-близкия облак….

Около 43 – 54 % от пилотите, работещи във Великобритания, Норвегия и Швеция признават, че са заспивали по време на управление на пътнически самолет.

Опитната стюардеса Трейси Кристоф разказва, че по време на дълги полети, на пилотите им се назначава време за почивка, през което управлението поема втория пилот.

Пилотите, участващи в запитване по темата, признали, че са заспивали неволно, тоест не по време на регламентираната почивка, което честно казано звучи малко страшно….

13. Хората крадат спасителни жилетки

Понякога пътниците крадат спасителни жилетки, разположени срещу или под седалките. Те взимат жилетките в качеството си на сувенир, макар това да се явява сериозно нарушение.

През деня наличността на спасителни жилетки не се проверява преди всеки полет. Затова преди полета е необходимо да проверяваме самостоятелно, дали имаме спасителни жилетки и в случай на липса на такива да съобщим за това на стюардесата.

14. В самолета има специални дръжки в случай, че избутат стюардесата от самолета

Следващия път, когато сте в самолет обърнете внимание на дръжките на вратите от вътрешната страна на самолета. За какво са предназначени?

Те действат като парапет, но за какво?

В случай на обикновено слизане, евакуация или паника на борда, когато стюардесите приготвят вратите, пътниците, желаещите да напуснат машината колкото се може по-бързо, могат да блъснат стюардесата от пътеката и тя да падне върху пистата.

Парапета е необходим за това, за да може тя да се задържи и да остане на борда.

15. Маската ще ви осигури само 15 минути кислород

Кислородните маски осигуряват едва 15 минути кислород, но това време е достатъчно за пилота да приземи самолета на необходимата височина, на която може да дишате нормално.

Когато маските падат, пилота снижава самолета толкова, колкото е възможно и търси най-близкото летище за приземяване.

Като цяло търсенето на височина, на която може да се диша относително нормално, заема не повече  от 10 до 20 минути, в зависимост от тази височина, на която се намира летателния апарат в момента на разхерметизацията.

16. Стюардесите често не сервират вечеря, надявайки се да заспите

През нощните транс атлантически полети стюардесите често забавят момента на сервиране на вечерята толкова дълго, колкото е възможно. Много от тях се надяват, че пътниците ще заспят и няма да се наложи да им сервират.

17. Не трябва дори да се докосвате до водата в самолета

Никога не пийте вода в самолета, ако тя не е от бутилка. По-добре даже не я пипайте. Почистването на тоалетната и пълненето на бутилките с чиста вода практически е едно до друго, а понякога и двете дейности се извършват от един служител. Кафето и чаят в самолетите също се прави от тази вода и лично аз не бих ги докоснал…

Процеса на попълване на водните запаси може да се различава в авиокомпаниите, но едно изследване проведено от Wall Street Journal ни кара да сме бдителни.

През 2002 година били взети образци на вода в 14 различни полета и се оказало, че нивото на бактерии в десетки, а понякога и в стотици пъти превишава установената норма.

18. Служителите получават възнаграждение само, когато самолетът излети.

Някои авиокомпании плащат на своите служители само тогава, когато шасито се откъсне от земята. Така че минутите на закъснение не се заплащат, макар понякога разликата във времето, която сътрудника прекарва във въздуха и неговото реално време на работа, включвайки закъсненията на земята е просто огромна.

За авиокомпаниите това е отличен начин да направят икономия.

Разбира се, това не се случва във всички авиокомпании, някои плащат от момента, в който се затвори вратата на самолета и служителите получават заплащане за часовете, в които чакат кога ще излети машината.

19. Двамата пилоти получават различна храна

В някой авиокомпании на пилотите се сервира различна храна, която те не могат да разделят помежду си. Това се прави в случай, че възникне хранително отравяне, а така ще остане поне единия в състояние да управлява машината.

20. Стюардесите не спазват правилата за мобилните телефони

След като стюардесата каже на всички да изключат електрониката, напълно възможно е самата тя да използва своя смартфон. И го прави…

21. Няма най-безопасно място в самолета…

….споделя специалиста по безопасност на авиацията и пенсиониран авио капитан Джон Нанс. При едни инциденти, всички стоящи най-отзад са мъртви, в следващи тези стоящи отпред.

22. Опасна ли е турбуленцията?

Истината е, че пилотите не разбират защо хората толкова много се страхуват от турбуленцията. Факт е, че навлизайки в такова състояние, не може да се случи почти нищо – турбуленцията не е в състояние да предизвика авио катастрофа.

Пилотите я избягват не защото е опасна, а просто защото е неприятна.

23. Дали бебето пътуващо в скута ви е в безопасност?

Това е изключително опасно. Ако има съпротивление или се случи най-лошото – самолета започне да пада, съществува голям шанс вашето бебе да се превърне в летящ снаряд.

24. За твърдото кацане при лоши условия!

Когато самолета каца прекалено твърдо при лоши метеорологични условия, това не е заради липсата на умения на пилота – това се прави умишлено.

Ако пистата е покрита с вода, самолета трябва да кацне с по-силен натиск върху земята, за да се пробие водния слой и така да се предотврати аквапланинга.

25. Пилотите понякога не спазват изискването за 8 часа без алкохол

Гледали ли сте филма с Дензъл Уошингтън –  “Flight“? Там героят на актьора доста злоупотребяваше с алкохола и си изпати. В тази връзка повечето авиокомпании имат изискване да не се консумират никакви питиета 8 часа преди редовен полет.

Някои компании имат собствени правила и стигат до изискване от 12 часа без пиене. Понякога се случва пилотите  да излязат за по питие и да нарушат това правило.

Това разбира се не означава, че те управляват самолета пияни, а просто, че нарушават изискването за консумиране на алкохол преди полет. Екипажа може да бъде обект на проверка за това по всяко време чрез дрегер или чрез проверка на урината.

Екипажът на lifehack.bg и капитанът Христо Стоянов Ви пожелават приятен полет…

Вижте още и → Самолетният ми полет е отменен. Какви са правата ми?   

От Петя Кутлева – по образование инженер – мениджър. Занимава се с фасилити мениджмънт. Интересува се от изкуство, а хобито и е фотографията. Обича да пътува и да запечатва спиращите дъха моменти.