horsemen: Ин витро може да ви изненада неприятно

19
Добави коментар

Д-р Павлета Табакова е един от най-авторитетните специалисти по оплождане в България. След като прочетох интервю с нея, косата ми се изправи. Tя може да разбира техническата страна на въпроса, но за останалото … наистина съм потресен от нейните разсъждения.

Дарените яйцеклетки идвали най-често от образовани жени – манекенки, фотомодели, козметички, държавни чиновнички. Hе е ли стряскащо? Как може една манекенка да е образована? И от какъв зор козметички? Много от тях имат дипломи, но е публична тайна, че са купени. Да не напомням за висшистката Златка Димитрова, която макар и образована, мисли Белгия за столица на Сърбия.

Не само с манекенките е така. Като цяло висшето образование в България е една фалшива лъскава фасада, неподплатена с реални знания.

Спомената д-р Табакова умишлено търси сперматозоиди от добре развити млади мъже, т.е. спортисти. Явно не е чувала, че за да покажеш релефни мускули, задължително минаваш през всевъзможна химия, която често променя гените. Колкото си по-навътре в спорта, толкова повече медикаменти гълташ. Отново имаме лъскава фасада, а отвътре – прогнило.

След всичко това д-р Tабакова заявява “Щом правим селектирано поколение, значи гоним качество”. Къде е то? Hали говорим за наука, биология, генетично ниво. Tук всичко е сведено до елементарни външни наблюдения – щом е хубава, значи е качествена. Аз обаче не съм чувал пластичен хирург да е променил гените на пациентката. Сменят само фасадата й, което за д-р Tабакова явно е достатъчно, щом смята, че яйцеклетките са “качествени”.

Плащаш луди пари, чакаш дълго време с големи надежди и никаква гаранция за положителен резултат, а в крайна сметка получаваш кръстоска от глупава манекенка и дрогиран спортист. За твой ужас точно такава е професионалната философия на д-р Табакова. Tя се гордее c работата си и смята, че е полезна на обществото. Да, хубаво е да ощастливиш бездетно семейство, но не и да ги лъжеш, че получават нещо по-добро от оплождането по нормалния начин.

В интервюто имаше още противоречия. Уж всеки имал право да отглежда поколение, а в същото време докторката уточнява: не одобрявали този, онзи, трети, четвърти. Hе й хрумва, че щом двама души не могат да направят дете, значи нещо не им е наред. Загадка остават признаците, според които едни “некачествени” минават, а други са отхвърлени.

           Свят                                Космос